login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Kojšov: Chlapec Juraj Jakubisko

@ :: Historické foto ::     Mar 10 2008, 14:21 (UTC+0)

-


Kojšov, okres Košice-okolie: Táto fotografia vznikla pravdepodobne v roku 1941 alebo 1942. Chlapec vo veku asi dva až tri roky, ktorý stojí pred svojimi rodičmi, je dnes známy scenárista, kameraman a režisér Juraj Jakubisko. Tento medzinárodne uznávaný umelec je rodákom z Kojšova a fotografiu sa nám podarilo získať priamo v obci, kde žijú jeho kamaráti z detstva.

Podľa spomienok pamätníkov sa Jakubiskovci s malým Jurajom odsťahovali z Kojšova ešte v jeho útlom veku, ale on sa tam vracal pravidelne, najmä na prázdniny. Od iných sa údajne odlišoval najmä tým, že asi od veku osem rokov sústavne kreslil. Akoby sa už v tom čase rodilo jeho svojrázne videnie sveta, ktoré dokázal i dokáže zachytiť vo svojich filmoch so svojráznou poetikou a imaginárnymi obrazmi.

Juraj Jakubisko po štúdiu fotografie na Strednej umelecko-piemyselnej škole v Bratislave študoval na FAMU v Prahe. Pozornosť vzbudil už svojim prvým dlhometrážnym hraným filmom „Kristove roky“, ktorý uviedol v roku 1967. Nasledovali filmy „Zbehovia a pútnici, Vtáčkovia, siroty a blázni“. Ïalší film s názvom „Dovidenia v pekle, priatelia“ nakrúcal v roku 1970, ale dokončiť ho mohol až o dvadsať rokov. Inými slovami, pre vtedajší režim bol ako „ideologicky nevhodný“ umelec odstavený od kreatívnej práce režiséra hraných filmov. Jeho zákaz činnosti našťastie nebol úplný, mohol však robiť už len dokumentárne filmy. Zmena nastala až v roku 1979, keď sa vrátil k svojmu pôvodnému umeleckému zameraniu a vytvoril film „Postav dom, zasaď strom“. Nasledovali „Nevera po slovensky“, „Tisícročná včela“, „Perinbaba“, „Pehavý max a strašidlá“, seriál „Frankensteinova Teta" a „Sedím na konári a je mi dobre“.

Po revolúcii nakrútil pre televíziu „Takmer ružový príbeh“, nasledovali filmy „Lepšie byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý“, „Nejasná správa o konci sveta“ a „Post coitum“. V čase vzniku tohto článku má byť sa očakáva uvedenie historického veľkofilmu filmu Bathory, pre ktorý napísal scenár a režíroval ho. Juraj Jakubisko je držiteľom mnohých medzinárodne významných umeleckých cien.

Od roku 1992 žije v Prahe, podľa informácií od obyvateľov Kojšova ich obec navštevuje príležitostne, sporadicky.

-sl-




čitateľov: 8434