login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Rozhanovce: Škola

@ :: Historické foto ::     Mar 02 2008, 23:51 (UTC+0)

Rozhanovce, okres Košice – okolie: Táto historická fotografia vznikla v školskom roku 1952/1953 a vidíme na nej žiakov základnej školy v obci s učiteľmi. Pozornosti neuniknú červené pionierske šatky, ktoré má väčšina detí uviazané okolo krkov. Boli to časy, v ktorých v obciach oproti sebe stálo stáročia pretrvávajúce náboženské cítenia a nová ideológia, šírená v najmladšej generácii práve prostredníctvom pionierskej organizácie.

¼udovú školu v Rozhanovciach vybudovali v roku 1984 a patrila rímskokatolíckej cirkvi. V tom čase v nej boli len dve triedy a vykurovala sa kachľovými pecami. Nachádzali sa v nej tiež byty pre dvoch učiteľov a školníka. Ku škole patril aj chliev. Budova bola rekonštruovaná v roku 1937, v roku 1960 sa zmenila na škôlku a deti chodili do novej školy. Dnes historická budova školy patrí opäť cirkvi. V súčasnosti (2008) rozhanovskú základnú školu navštevuje 315 žiakov.


-sl-



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu „Zachráňme staré príbehy, aby sme nestratili svoju identitu“, ktorý podporila Stredoeurópska nadácia a spoločnosť Slovnaft, a.s., člen Skupiny MOL.


čitateľov: 3665