login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Kojšov: Pôvodná drevenica

@ :: Historické foto ::     Feb 29 2008, 13:22 (UTC+0)

Kojšov, okres Gelnica: Táto historická fotografia vznikla niekedy koncom II. svetovej vojny a vidíme na nej typickú drevenicu, v akých bývala väčšina Kojšovčanov. Do dnešných čias sa zachovala iba jedna, ktorá stojí v blízkosti dedinského štadiónu.

Vchod do takejto drevenice bol zboku cez malú miestnosť zvanú „prikľet“. Z neho sa išlo naľavo do kuchyne a napravo do izby. V kuchyni bývalo otvorené ohnisko, zvané „pahrolka“, na ktorom sa varilo. Dávali sa naň veľké hrnce, ktorým z dna trčali tri kovové nožičky. Takýto hrniec tu volali „rajcheň“. Okrem toho ešte mohli používať kovový kruh s troma nožičkami, na ktorý sa kládli klasické hrnce. Tejto kovovej podložke sa tu hovorilo „drajfuz“. Nad ohniskom sa nachádzal zberač dymu, ten dymovodom cez komín vyvádzal dym z ohniska. Zberaču dymu tu vraveli „sopúch“. Zvyčajne sa v ňom údila slanina.

Podlahu tvorila len udupaná zem. Aby sa z nej neprášilo, pravidelne ju pretierali kravským močom a lajnom, ktoré rozriedili vo vedre s vodou. Tým podlaha dostatočne stvrdla a dosiahla aj vysoký lesk.

Strechy dreveníc v Kojšove boli šindľové. Škridla, zvaná „škarupa“, sa začala používať začiatkom 20. storočia, ale skôr pri výstavbe kamenných domov. Tie si stavali len bohatší obyvatelia obce. Niektoré z nich, postavené v roku 1908, sa zachovali dodnes.


-sl-



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu „Zachráňme staré príbehy, aby sme nestratili svoju identitu“, ktorý podporila Stredoeurópska nadácia a spoločnosť Slovnaft, a.s., člen Skupiny MOL.

čitateľov: 4037