login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Kojšov: Fašiangy

@ :: Historické foto ::     Feb 28 2008, 19:50 (UTC+0)

Kojšov, okres Gelnica: Táto historická fotografia vznikla ešte v čase pred II. svetovou vojnou za I. Slovenskej republiky. Vidíme na nej skupinu mužov, ktorí sa rozhodli osláviť fašiangy. V Kojšove sa fašiangové slávnosti neodohrávali v maskách, ale i tak mali svoje vlastné špecifiká.

Skupina chlapov sa vybrala po dedine a niesla kozu vyrobenú z dreva. Tú, žiaľ, fotografia nezachytáva. Koza mala vyrobenú hlavu tak, že jej pri nosení čeľuste o seba klepkali. Muži vždy zastavili pred niektorým domom a išli popriať šťastné sviatky. Nebolo tomu tak pri každom dome, podľa spomienok pamätníkov o tom, komu zaželajú a komu nie, rozhodovali dve kritériá. Tým prvým bolo, že v dome mala bývať pekná dievka na vydaj, čo ulahodí mužskému oku. Druhým kritériom bol výber tých domácností, o ktorých si boli istí, že ich tam ponúknu pálenkou.

Chlapi nakoniec zašli do obchodu, kde si ešte voľačo kúpili, prípadne priniesli z domu slaninu a klobásy. Práve z tejto časti ceremónie pochádza daná fotografia. Vráta za mužmi vedú do dvora, kde bol obchod p. Jarošovského. Pri zväčšení fotografie si môžete všimnúť, že viacerí chlapi držia v rukách prúty so slaninou pripravenou na opekanie. Najviac to vidieť u muža, ktorí sedí v popredí na zemi. Odtiaľ už potom išli len za dedinu opekať, ale tak aby sa stihli vrátiť na podvečernú tancovačku.

Za zmienku stoja aj hudobné nástroje. Okrem huslistov tu vidíme aj dvoch hráčov na gombíkové harmoniky – heligónky. Harmoniky pritom začali do slovenskej ľudovej hudby prenikať až po II. svetovej vojne, bolo to vplyvom ruských vojsk a ich hudobníkov. Kojšovčania však používali heligónky oveľa skôr, je to jeden z typických znakov vplyvu rusínskej kultúry.


-sl-



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu „Zachráňme staré príbehy, aby sme nestratili svoju identitu“, ktorý podporila Stredoeurópska nadácia a spoločnosť Slovnaft, a.s., člen Skupiny MOL.

čitateľov: 3728