login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Kojšov: Pohľadnica z čias Rakúsko-Uhorska

@ :: Historické foto ::     Feb 27 2008, 17:30 (UTC+0)

Kojšov, okres Gelnica: Táto historická pohľadnica vznikla niekedy v rokoch 1911 až 1912, teda ešte pred vznikom I. ČSR. Vidíme na nej pohľad na obec v jej pôvodnej podobe, teda aj časti, ktoré krátko po je vzniku vyhoreli. Ide o lokalitu „Okolo bujane“.

Prvú písomnú zmienku o obci poznáme z roku 1368, avšak z nej vieme, že existovala už koncom 13. storočia. Jej zakladateľmi teda neboli Rusíni, ktorí sem začali prichádzať až v rámci tzv. valaskej kolonizácie a ich kultúra dala kojšovskej miestnej komunite základné rysy, ktoré viac-menej pretrvávajú do súčasnosti. Valaská kolonizácia začala až v 14., ale viac v 15. storočí. Zakladateľmi Kojšova by teoreticky mohli byť nemeckí prisťahovalci, ktorí osídlili aj Gelnicu a ďalšie blízke obce. Nemeckí prisťahovalci (dnes známi ako Mantáci) sem totiž prišli na pozvania kráľa Bela IV. už v 13. storočí potom, čo územie terajšieho východného Slovenska bolo po tatárskych vpádoch takmer vyľudnené.

Hľadať pôvodných zakladateľov Kojšova možno iba hypoteticky, mohli to byť aj Slováci. Slovania na naše územie prichádzali od 5. storočia, i keď i tu je potrebné podotknúť, že východoslovenského regiónu sa to podľa doterajších poznatkov týkalo až od 7. storočia. Maďarský pôvod je veľmi málo pravdepodobný. Presné hranice Uhorska ako prvý síce určil kráľ Ladislav už v 11. storočí, ale v tomto čase a v tunajšom osídľovaní Maďari nedominovali, žili južnejšie.


-sl-



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu „Zachráňme staré príbehy, aby sme nestratili svoju identitu“, ktorý podporila Stredoeurópska nadácia a spoločnosť Slovnaft, a.s., člen Skupiny MOL.

čitateľov: 3656