login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Kojšov: Lesní robotníci a furmani

@ :: Historické foto ::     Feb 25 2008, 20:40 (UTC+0)

Kojšov, okres Gelnica: Táto fotografia pochádza z tridsiatych rokov 20. storočia a zachytáva lesných robotníkov a furmanov z obce Kojšov. Vznikla na píle, ktorá mala názov podľa svojho majiteľa „U Rajtera“ a nachádzala sa medzi Gelnicou a Máriou Hutou.

Lesní robotníci za pomoci furmanov privážali drevo na pílu. Na to im slúžil špeciálne upravený voz, ktorý môžete vidieť v popredí. Bol veľmi krátky, ale pevný a jeho kolesá boli oproti klasickému rebrináku oveľa hrubšie. Na nadpriemerne dlhú oj sa reťazami pripevňovali odkonárené kmene stromov, ktorých konce boli uložené na plošine voza.

Kojšov nikdy nebola typická poľnohospodárska obec. Väčšina obyvateľov mala pozemky, ktoré slúžili na pestovanie plodín, schopných pokryť nanajvýš domácu spotrebu. V oveľa väčšom rozmere sa tu zato venovali chovu oviec. I tak najviac ľudí pracovalo ako spomínaní lesní robotníci, furmani, ale tiež baníci. Títo ťažili železnú a medenú rudu v doline Gerflenzeif. Samotný názov doliny napovedá, že baníctvo ovládala v bezprostrednej blízkosti žijúca nemecká menšina. Z miest obývala najmä Gelnicu a Medzev. Vzhľadom na skutočnosť, že značnú časť Kojšova tvorili valaskí Rusíni, dochádza k zaujímavému kontaktu dvoch menšín na území Slovenska.

Pre kompletnosť – obyvatelia Kojšova sa v dosť veľkej miere venovali aj uhliarstvu. Pálili drevené uhlie v milieroch. Podľa spomienok pamätníkov bol však tento druh obživy typický skôr pre časy Rakúsko-Uhorska a so vznikom I. ČSR už bolo uhliarstvo na ústupe.


-sl-



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu „Zachráňme staré príbehy, aby sme nestratili svoju identitu“, ktorý podporila Stredoeurópska nadácia a spoločnosť Slovnaft, a.s., člen Skupiny MOL.

čitateľov: 3595