login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Kojšov: Obyvatelia z I. ČSR

@ :: Historické foto ::     Feb 25 2008, 19:54 (UTC+0)

Kojšov, okres Gelnica: Tento záber vznikol niekedy v rokoch 1935 až 1938 a vidíme na ňom štyroch obyvateľov obce Kojšov, ktorí sa vybrali do Gelnice, aby si vo fotoateliéri nechali urobiť spoločné foto na pamiatku.

Na snímke najviac dominuje muž v hasičskej uniforme. Obecný hasičský zbor v Kojšove vznikol takmer súčasne so vznikom prvého samostatného Československa po I. svetovej vojne. Byť jeho členom bola vec prestíže. Dobrovoľní hasiči zasahovali najmä pri miestnych požiaroch v obci, kde ešte bola značná časť architektúry drevená, prípadne pri požiaroch v lesoch. Tento zbor tu existuje bez prerušenie dodnes a zúčastňuje sa rôznych súťaží.

I keď na dnešné časy vyzerá dobová prilba impozantne, išlo o pracovnú súčasť odevu. Slávnostná prilba na rôzne prehliadky bola ešte zdobenejšia.

Odfotení muži boli radoví obyvatelia Kojšova. Vľavo sa nachádza stolár, ďalej lesný robotník, krajčír a muž v hasičskej uniforme bol baníckym predákom.

Okrem ateliérových fotografií sa mohli obyvatelia Kojšova v spomínanom čase dopracovať k vlastným podobizniam aj na základe dobrých susedských vzťahov. Už v tridsiatych rokoch si totiž majiteľ miestneho obchodu, p. Jarošovský, kúpil vlastný fotoaparát, ktorý bol prvým v obci. Hneď na to si fotoaparát kúpil aj p. Mackovjak, „lebo chcel aj on“. Ïalšie fotoprístroje si ľudia začali kupovať až po II. svetovej vojne.


-sl-



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu „Zachráňme staré príbehy, aby sme nestratili svoju identitu“, ktorý podporila Stredoeurópska nadácia a spoločnosť Slovnaft, a.s., člen Skupiny MOL.

čitateľov: 3599