login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Kojšov: Na Kojšovskej holi

@ :: Historické foto ::     Feb 25 2008, 19:10 (UTC+0)

Kojšov, okres Gelnica: Táto fotografia vznikla niekedy v rokoch 1935 až 1940 a zachytáva typický výjav na svahoch Kojšovskej hole. Salaš, miestnymi obyvateľmi jednoducho volaný šopa, slúžil na prespávanie pre pastierov jalovíc. Pásavali sa tu stáda mladých kraviek z celej dediny. V popredí môžeme vidieť ešte vidieť jednu menšiu podlhovastú kamennú budovu, kde bolo možné ustajniť kone.

Táto fotografia však nezachytáva pastierov. Sú to kosci, pretože stráne Kojšovskej hole sa pravidelne kosili. Seno sa sušilo priamo na lúkach, ukladalo do stohov, potom v malých drevených stavbách, ktoré slúžili na jeho uskladnenie a boli rozostavené po celom svahu. Odtiaľ sa potom podľa potreby vozilo na vozoch do Kojšova na zimné kàmenie dobytka.

Kojšovská hoľa je rozložitý kopec Volovských vrchov v Slovenskom Rudohorí a jeho vrchol sa nachádza do výške 1246 metrov nad morom. Odtiaľ je nádherný výhľad na okolie do všetkých strán, za pekného počasia odtiaľ vidieť aj Vysoké Tatry. Kojšovská hoľa v súčasnosti patrí k vyhľadávaným destináciám horskej turistiky, nachádza sa tam aj reštaurácia s ubytovňou (v čase vzniku tohto článku v rekonštrukcii a mimo prevádzky) i lyžiarske dráhy s vlekmi.

-sl-



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu „Zachráňme staré príbehy, aby sme nestratili svoju identitu“, ktorý podporila Stredoeurópska nadácia a spoločnosť Slovnaft, a.s., člen Skupiny MOL.

čitateľov: 4246