login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Rozhanovce: Posledný dom so slamenou strechou

@ :: Historické foto ::     Feb 21 2008, 03:55 (UTC+0)

Rozhanovce, okres Košice – okolie: Táto fotografia pochádza zo šesťdesiatych rokov 20. storočia a vedľa novostavby zachytáva posledný obytný dom so slamenou strechou v Rozhanovciach.

Takéto domy obdåžnikového pôdorysu tu bývali bežné približne do dvadsiatych až tridsiatych rokov, potom sa začali stavať domy s pôdorysom písmena L. Nazývali ich „domy do vinkľa“. Väčšie poschodové domy prišli na rad až v druhej polovici päťdesiatych rokov.

Pôvodné obdåžnikové stavby boli bez pivnice. V časti vedúcej do dvora bola strecha bočne predåžená asi jeden meter, takže vrhala tieň na miesto, ktoré domáci vysypali žltou hlinou a tam sa v lete sedávalo. Ako materiál na strechu sa používala slama, šindeľ skôr výnimočne.

Až neskôr sa tu stavali typické abovské domy s gánkom, čiže pozdåžnou otvorenou chodbou na boku domu so ståpmi z vonkajšej strany, ktorú prekrývala predåžená strecha. Domy s gánkom už boli v prednej časti podpivničené.

Tieto domy mali zvyčajne prednú izbu, uprostred kuchyňu, do ktorej sa vchádzalo cez chodbičku zvanú priklet, ďalej zadnú izbu a komoru.

Ešte aj v prvej polovici 20. storočia si najchudobnejšie rodiny stavali domy z váľkov, čiže z nepálených tehál. Tehly však boli v obci dostupné, tu sa aj pálili, prípadne sa kupovali a dovážali z Košíc. Eternit (rozhanovsky eternik), škridla (rozhanovsky škarupa) a plech (rozhanovsky bľacha) začali pri výstavbe strechy nahrádzať slamu už od začiatku tridsiatych rokov 20. storočia.

Obyvatelia Rozhanoviec svoje domy bielili vápnom, prípadne maľovali svetlomodrou, svetlooranžovou, alebo svetlohnedou farbou. Robili tak aspoň dva razy do roka, a to pred Veľkou nocou a pred odpustom, ktorý sa tu koná 14. septembra.


-sl-

Použitá literatúra:
G. J. Kočiš: Rozhanovce v kultúrnych dejinách Slovenska (Obecný úrad Rozhanovce, 1994)


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu „Zachráňme staré príbehy, aby sme nestratili svoju identitu“, ktorý podporila Stredoeurópska nadácia a spoločnosť Slovnaft, a.s., člen Skupiny MOL.


čitateľov: 3350