login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Vyšný Medzev: Pohľadnica zo začiatku 20. storočia

@ :: Historické foto ::     Jan 05 2008, 16:39 (UTC+0)

Vyšný Medzev, okres Košice-okolie: Táto pohľadnica Vyšného Medzeva bola údajne vyhotovená v roku 1910. Pod fotografiou hlavnej ulice má trojjazyčný názov obce – v slovenčine, v maďarčine a v nemčine. Napriek informáciám, ktoré sme k pohľadnici dostali od miestnych obyvateľov, predpokladáme, že bola vydaná až po vzniku ČSR, teda po 18. októbri 1918. Obec obývali prevažne nemeckí „mantáci“, tiež Slováci a čiastočne Maďari. V čase Rakúsko - Uhorska by sa tam dostal slovenský názov asi ťažko.

Nemecký názov dnešného Vyšného Medzeva je na pohľadnici uvedený ako Ober-Metzenseifen. Ako pri každom meste i obci, aj tu historici analyzovali, aký bol pôvodný význam tohto mena. Takmer všetci sa prikláňajú k názoru, že do dnešnej slovenčiny by sa Medzev mohol preložiť približne ako Baňa (huta) Matilda.

Slovo Metzenseifen sa skladá z dvoch slov. Prvá časť názvu poukazuje na nemecké ženské meno Mechtilde, teda Matilda. Najmä podľa starších listín, napríklad z roku 1359, sa dnešný Medzev volal Mechenseup, kde je podobnosť so ženským menom ešte evidentnejšia.

Druhá časť slova - Seifen - znamená proces, ktorým sa ruda upravuje – aspoň prvotne na ďalšie spracovanie, alebo až po číri kov.

Nemeckí autori, ktorí v roku 1986 vydali knihu o svojej národnostnej komunite v Medzeve a Štóse, píšu, že „možno nájde nejaký národopisec nejakou náhodou ten správny prístup k našej Matilde.“ Zdá sa im všetko jasné. A prečo aj nie. To, že bane často dostávali mužské a ženské mená, je známe. Podľa baní často dostávali názvy aj obce. Napríklad hneď blízko sa nachádza aj niekdajšia historická obec Baňa Lucia, ktorá je už dnes administratívnou súčasťou Vyšného Medzeva. Nižný aj Vyšný Medzev vznikli ako banícke osady, zdá sa teda, že meno Medzev sa podarilo rozšifrovať ako v máloktorej inej dedine na Slovensku.



-sl-

Použitá literatúra: Vyšný Medzev – história a prítomnosť (2007)



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu „Zachráňme staré príbehy, aby sme nestratili svoju identitu“, ktorý podporila Stredoeurópska nadácia a spoločnosť Slovnaft, a.s., člen Skupiny MOL.

čitateľov: 4511