login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Vyšný Medzev: Baníci

@ :: Historické foto ::     Jan 05 2008, 15:24 (UTC+0)

Vyšný Medzev, okres Košice-okolie: Táto fotografia bola vyhotovená v päťdesiatych rokoch 20. storočia a dnes je už len spomienkou na časy, keď bol Vyšný Medzev aj s okolitými obcami známy svojim baníctvom.

Dediny baníctva sú známe od čias kráľa Bela IV., ktorý jasovskému prepošstvu v roku 1255 udelil výsadné banské práva. Takto vznikol Medzev, ale aj rozvoj baníctva v obciach Jasov, Rudník, Poproč, Štós a Zlatá Idka. Jasov sa stal aj členom Spolku siedmich vyšších banských miest košickej provincie, kam patrili tiež Gelnica, Smolník, Ruda Banya, Telki Bánya, Rožňava a Spišská Nová Ves.

Od roku 1376 je známe, že Jasov udelil medzevským kováčom právo stavať hámre, čím došlo k výraznému hospodárskemu rozkvetu oboch Medzevov.

Spočiatku sa v tejto časti Slovenského Rudohoria popri železnej rude ťažili aj drahé kovy – striebro a meď. (Zlato sa v oblasti Zlatej Idky ťažilo oveľa menej ako striebro, názov obce je trochu metúci.)

Výrazný dopyt po železnej rude nastal koncom 19. storočia, čo okrem iného súviselo aj s rozsiahlym budovaním železníc. V tom čase silná Rimavsko-muránska banícka spoločnosť začala ťažiť aj v oblasti Vyšného Medzeva. Spoločnosť v roku 1891 vzala do prenájmu časť banských oprávnení prepošstva. Už v roku 1894 viedla železničná trať z Počkaja (dnes Jasov – časť Počkaj) do novej baníckej osady Baňa Lucia (dnes Vyšný Medzev – časť Baňa Lucia).

Podzemné zásoby železnej rudy (siderit) v celej oblasti stačili do roku 1969, kedy boli ložiska vyčerpané a bane sa zatvorili. Zanikla aj ťažba antimonitu, ktorý sa tu ťažil od druhej polovice 18. storočia.

-sl-

Použitá literatúra: Vyšný Medzev – história a prítomnosť (2007)



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu „Zachráňme staré príbehy, aby sme nestratili svoju identitu“, ktorý podporila Stredoeurópska nadácia a spoločnosť Slovnaft, a.s., člen Skupiny MOL.

čitateľov: 5107