login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Vyšný Medzev: Založenie pobočky spolku Betliar

@ :: Historické foto ::     Jan 05 2008, 13:55 (UTC+0)

Vyšný Medzev, okres Košice-okolie: Táto fotografia bola vyhotovená okolo roku 1937 a zachytáva zakladajúcich členov pohrebného poisťovacieho spolku Betliar vo Vyšnom Medzeve.

Zakladanie pohrebných poisťovacích spolkov bolo v minulosti častejšie ako v súčasnosti. Napríklad už v roku 1918 vo Vyšnom Medzeve pôsobí Ružencový spolok, ktorého členovia sa zaviazali žiť podľa stanov, t.j. velebiť Ježišovu matku Pannu Máriu, dodržiavať určité cirkevné obrady a platiť členské poplatky. Pri smrti člena boli jeho rodine venované peniaze, ktoré aspoň z časti pokryli náklady spojené s pohrebom. Na tomto princípe fungovali i fungujú aj ostatné spolky tohto druhu.

Vo Vyšnom Medzeve takto pôsobil napríklad aj Vojenský pohrebný spolok, ktorý zanikol v sedemdesiatych rokoch 20. storočia. Podobne v roku 1945 zanikol aj Hámornícky pohrebný spolok, ktorý tu mal názov Schmiedt verein. Pôsobí tu však ešte spomínaný Ružencový spolok ako aj spolok Betliar. Ten má pobočky vo viacerých obciach Slovenska, bližšie informácie sa nachádzajú na internetovej stránke www.ppzbetliar.sk

-sl-

Použitá literatúra: Vyšný Medzev – história a prítomnosť (2007)



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu „Zachráňme staré príbehy, aby sme nestratili svoju identitu“, ktorý podporila Stredoeurópska nadácia a spoločnosť Slovnaft, a.s., člen Skupiny MOL.

čitateľov: 3688