login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Vyšný Medzev: Dom s lámanou strechou

@ :: Historické foto ::     Jan 05 2008, 12:23 (UTC+0)

Vyšný Medzev, okres Košice-okolie: Táto fotografia bola vyhotovená okolo roku 1930 a zachytáva „mantácky“ dom charakteristický skôr pre 19. storočie. Konkrétne budova, ktorú vidieť na fotke, bola postavená v roku 1800.

Typickým znakom „mantáckeho“ domu bolo priečelie s troma oknami. Dve z okien viedli do izby, tretie do komory. Miestny názov pre komoru je „štubkouma“ od nemeckého die Stubenkammer. Okrem prednej izby s dvoma oknami mával dom aj zadnú izbu, pitvor a tzv. studenú kuchyňu.

V pitvore bola vykopaná jama, ktorú obložili kameňom podobne ako studňu. V tejto jame sa uskladňovali zemiaky – základ miestnej stravy. Studená kuchyňa bola ozaj chladnejšia, pretože nemala strop, ale klenul sa nad ňou až vrchol strechy. Práve tam unikal dym, pretože miestne murované pece mali otvorené ohnisko, nad ktorým sa varilo na trojnožke. Pokiaľ si pozriete vrch domu, uvidíte, že nemá komín, len priestor, ktorým dym vychádzal na povrch. Okrem otvoreného ohniska sa v studenej kuchyni nachádzala aj pec na pečenie chleba.

V 19. storočí sa stavali najmä drevenice, ktoré mali omietku z nepálenej hliny premiešanej so slamou. Steny sa potom natierali na bielo. Okrem toho tam stálo aj niekoľko domov z hlinených váľkov, čo sú skôr stavby typické pre Abov a niekoľko kamenných domov, ktoré patrili majetnejším.

Na fotografii určite zaujme aj tvar strechy. Ide o tzv. lámanú strechu, akú tu mali mnohé domy. Na novostavby sa tu totiž nepoužívalo vysušené drevo, ale nosné trámy strechy sa tesali priamo z čerstvých ihličnatých stromov. Tieto sa pod ťarchou šindľov, snehu a pri neskoršom schnutí rôzne pokrútili. Miestni obyvatelia to nevnímali ako architektonickú chybu, dôležité bolo iba to, aby strecha slúžila svojmu účelu. Dom na fotografii dokonca vraj ani nemal najkrivšiu strechu. Iný známy vyšnomedzevský dom, ktorého fotka sa žiaľ nezachovala, vyzeral, akoby niesol tri končiare. Preto ho miestni obyvatelia nazývali Tatry.

-sl-

Použitá literatúra: Vyšný Medzev – história a prítomnosť (2007)



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu „Zachráňme staré príbehy, aby sme nestratili svoju identitu“, ktorý podporila Stredoeurópska nadácia a spoločnosť Slovnaft, a.s., člen Skupiny MOL.

čitateľov: 3493