login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Vyšný Medzev: Hlinkova garda

@ :: Historické foto ::     Jan 05 2008, 11:46 (UTC+0)

.


.

Vyšný Medzev, okres Košice-okolie: Táto fotografia pochádza z čias I. Slovenského štátu a zachytáva členov Hlinkovej gardy o Vyšnom Medzeve. Druhá fotografia zachytáva členov Hlinkovej mládeže z rovnakej obce.

Hlinkova garda vznikla 28. júla 1938, pričom bola priamou pokračovateľkou organizácie Domobrana. Na východe Slovenska sa členovia Hlinkovej gardy angažovali najmä v tzv. malej vojne. Túto viedlo proti samostatnému Slovensku Maďarsko v snahe rozšíriť svoje územie ešte viac na sever, ako určili nové hranice Horthyho okupácie.

V septembri 1939 podľa vládneho nariadenia sa dokonca mali stať členmi Hlinkovej gardy všetci muži - Slováci vo veku od 6 do 60 rokov. Toto nariadenie však nikdy nebolo splnené. Zo strany verejnosti narazilo na veľký odpor, takže ešte v decembri toho istého roku bola Hlinkova garda prehlásená za polovojenskú organizáciu s dobrovoľným členstvom. Od septembra 1944 organizácia dokonca spadala pod priame velenie Ministerstva národnej obrany Slovenska.

V októbri 1939 Slovenská vláda rozpustila všetky mládežnícke telovýchovné organizácie a stanovila vznik Hlinkovej mládeže. Bola to organizácia pre chlapcov a dievčatá slovenskej národnosti, akási príprava mladistvých na členstvo v Hlinkovej garde. Jej prvoradou úlohou bola výchova k vlastenectvu, obrane štátu a katolicizmu.

Keďže miestne organizácie Hlinkovej gardy i Hlinkovej mládeže vznikali po celom území Slovenska, pôsobili aj vo Vyšnom Medzeve, i keď tu dominovalo „mantácke“ obyvateľstvo nemeckého pôvodu. Títo sa však členmi Hlinkovej gardy ani Hlinkovej mládeže nemohli stať, pretože podmienkou členstva bola slovenská národnosť. Avšak vzťahy medzi Hlinkovou gardou a „mantákmi“ boli dobré už aj z toho dôvodu, že Slovensko tej doby bolo vysunutým satelitom Hitlerovského Nemecka.

Práve na túto skutočnosť „mantáci“ doplatili najviac. I keď ako príslušnosti národnostnej skupiny, ktorá žila na našom území už 700 rokov, s politikou Nemecka nemali nič, už v jeseni 1944 sa 44 rodín vysťahovalo z Vyšného Medzeva, aby sa zachránili pred oslobodzujúcou červenou armádou. Bolo totiž známe, že jej vojaci brali do zajatia a odvádzali do ruských zajateckých táborov všetkých Nemcov, teda aj „mantákov“. Mnohé z týchto rodín, ktoré takto utiekli do Nemecka, sa už naspäť nevrátilo. Obavy ďalších „mantáckych“ rodín, ktoré vo Vyšnom Medzeve ostali, sa naplnili vo februári 1945.

-sl-



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu „Zachráňme staré príbehy, aby sme nestratili svoju identitu“, ktorý podporila Stredoeurópska nadácia a spoločnosť Slovnaft, a.s., člen Skupiny MOL.

čitateľov: 4244