login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Medzev: Posvätenie zvona

@ :: Historické foto ::     Dec 27 2007, 19:18 (UTC+0)

Medzev, okres Košice-okolie: Táto fotografia vznikla koncom šesťdesiatych rokov, keď sa v Medzeve pre Kostol Narodenia Panny Márie svätil nový zvon. Z troch zvonov, ktoré sa v kostolnej veži nachádzajú, je tento najmenší a prináleží mu smutná funkcia. Je to tzv. umieračik, ktorým sa verejnosti oznamuje, keď niekto zomrel. Dlho tu pretrvával zvyk, že ak zomrelo dieťa, umieračik zazvonil šesťdesiat krát. Ak zomrela žena, zazvonil šesťdesiat krát, potom mal krátku prestávku a opäť odbil šesťdesiat úderov. Keď zomrel muž, umieračik bil tri krát po šesťdesiat úderov s dvoma prestávkami.

Zaujímavá je aj história stredne veľkého zvona, ktorý sa nazýva Srdce Ježišovo a na kostole je od roku 1926. Pôvodný stredný zvon totiž za I. svetovej vojny odviezlo vojsko, aby sa roztavil a jeho kov použil na výrobu zbraní. Bola to pomerne bežná záležitosť, robilo sa tak po mnohých dedinách na celom území súčasného Slovenska. Vojsko údajne chcelo odviezť aj najväčší zvon, ale ten je natoľko ťažký, že si s ním nevedeli poradiť, tak ho tam nechali.

Pôvodný kostol, ktorý tu stál už na začiatku 15. storočia, nemal vežu. Táto bola predstavaná pred chrámovú loď až neskôr. Bolo tomu tak nielen v Medzeve, ale vo väčšine miest a dedín, že kostoly mali samostatné zvonice, ktoré stáli vedľa chrámu. Tieto zvonice bývali drevené a doposiaľ sa zachovali vo viacerých dedinách.



-sl-


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu „Zachráňme staré príbehy, aby sme nestratili svoju identitu“, ktorý podporila Stredoeurópska nadácia a spoločnosť Slovnaft, a.s., člen Skupiny MOL.
čitateľov: 4836