login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Rovné: Rusínka

@ :: Historické foto ::     Dec 23 2007, 18:57 (UTC+0)

Rovné, okres Svidník: Táto historická ateliérová fotografia pochádza z roku 1946 a vidíme na nej obyvateľku obce Rovné v ženskom rusínskom kroji. Ako sme už uviedli, Rusíni osídlili najmä severovýchod, pričom vrcholné obdobie ich príchodu bolo 15. až 17. storočie. Malý lexikón ľudovej kultúry Slovenska (Mapa Slovakia, 2003) však uvádza, že ich príchod začal už v 11. storočí. V latinčine boli označovaní ako Ruthéni.

Prevažnú časť osídľujúceho obyvateľstva tvorili poddaní, ktorí sa hlásili k pravoslávnemu náboženstvu. Neskôr veľká časť z nich prešla ku gréckokatolíkom. Pri jednej i druhej viere je pre nich dominantný tzv. juliánsky kalendár. Teda zatiaľ čo väčšina populácie na Slovensku oslavuje vianočné sviatky podľa tzv. gregoriánskeho kalendára 24. až 26. decembra, Rusíni majú Vianoce 6. až 8. januára.

V roku 1910 sa na území súčasného Slovenska k rusínskej národnosti hlásilo 96 528 obyvateľov. V roku 1930 to bolo 90 824 obyvateľov a v roku 2001 už len 24 201 obyvateľov. Pokles je daný jednak čiastočnou asimiláciou, ktorá spočíva aj v tom, že rusínska komunita žije v najmenej rozvinutej časti Slovenska. ¼udia odtiaľ často odchádzajú za prácou na západ našej krajiny a pri strate kontaktu s vlastnou kultúrnou komunitou sa prestávajú hlásiť k pôvodnej národnosti. Stretli sme sa však aj s prípadmi, kedy sa Rusíni radšej hlásili k slovenskej národnosti, pretože rusínska národnosť im v cestovných dokladoch spôsobovala problémy. Najmä v Západnej Európe kontrolóri na hraniciach nerozlišovali medzi Rusínom a Rusom, a i keď išlo o obyvateľov Slovenska, údajne boli kontrolovaní neúmerne často a mnohokrát i ponižujúcim spôsobom. Prihlásením k slovenskej národnosti sa tento problém údajne stratil.

-sl-





***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu „Zachráňme staré príbehy, aby sme nestratili svoju identitu“, ktorý podporila Stredoeurópska nadácia a spoločnosť Slovnaft, a.s., člen Skupiny MOL.



čitateľov: 4295