login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Rovné: Matka s dcérou

@ :: Historické foto ::     Dec 23 2007, 18:57 (UTC+0)

Rovné, okres Svidník: Táto historická fotografia pochádza pravdepodobne z roku 1934 a vidíme na nej matku s dcérou. Obe sú oblečené v typických ženských rusínskych krojoch, čo je v prípade dievčaťa dosť neobvyklé. Detský šatník, najmä v prvých rokoch života, nebýval taký pestrý a vyšívaný ako mali dospelí. Možno teda predpokladať, že ide o rodinu, ktorá netrela úplnú biedu.

Rusíni začal osídľovať severné Slovensko na základe tzv. valaského práva a na najväčšie osídlenie došlo v rozmedzí 15. až 17. storočia. Často to boli viac pastieri ako roľníci a veľmi blízka im bola práva s drevom. Preto aj dnes možno osady s rusínskym obyvateľstvo nájsť najmä v podhorských a horských oblastiach.

Obec Rovné patrila v minulosti k typickým rusínskym komunitám. V súčasnosti, po poslednom sčítaní ľudu, sa z 511 obyvateľov Rovného k Rusínom hlási už len 95 a 6 udáva svoju národnosť ako ukrajinskú. Pre úplnosť, v obci sa k slovenskej národnosti prihlásilo 370 obyvateľov, k rómskej 35, k poľskej 2, k českej 1 a k maďarskej tiež 1. Z národnostných menšín tu teda naďalej dominujú Rusíni.

-sl-





***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu „Zachráňme staré príbehy, aby sme nestratili svoju identitu“, ktorý podporila Stredoeurópska nadácia a spoločnosť Slovnaft, a.s., člen Skupiny MOL.

čitateľov: 3950