login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Medzev: Vidiecke domy mesta

@ :: Historické foto ::     Dec 12 2007, 14:16 (UTC+0)

.


.


Medzev, okres Košice-okolie: Tieto historické fotografie pochádzajú z päťdesiatych rokov 20. storočia a vyhotovil ich pán Valter Bistika. Tu je snehu pomenej, ale často ho vraj bývalo toľko, že zakryl aj okná domov. Na fotografiách vidíme typické domy bočných ulíc. Medzev je mesto, ale domy mimo hlavnej ulice v tých časoch vychádzali viac z vidieckej architektúry. Ako to však bývalo zvykom, každá komunita mala svoje špecifiká.

Domy, ako sú na tejto fotografii, boli vlastne drevenice, ktoré mali hrubú omietku. Tá sa vyrábala z hliny premiešanej so slamou. Stavby toho typu potvrdzujú, že Medzev so svojim mantáckym obyvateľstvom bola špecifická komunita, pretože v Above boli typické váľkové domy, ktoré sa stavali z nepálených tehál. Drevenice s hlinenou omietkou sú na východe Slovenska typické skôr pre Zemplín. Naviac, zatiaľ čo v Above boli na takýchto domoch prevažne slamené strechy, v Medzeve boli zo šindľov. Slamené strechy sa tu používali skôr na zadné časti domu, kde už nebývali ľudia, ale boli to v podstate prístavby so stajňami a chlievmi.

Veľmi zvláštny bol aj spôsob kúrenia v takýchto medzevských domoch. Domy nemali komíny. Kúrilo sa síce v peciach, dym odvádzal rúrami, ale len ku stropu. Tam vychádzal voľne do miestnosti. Tesne pod stropom sa však na oboch stranách v stenách nachádzali diery, ktorým dym unikal von. Údajne to bola dostatočná ventilácia. Pece boli najskôr hlinené, neskôr kachľové.

-sl-

čitateľov: 4750