login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Medzev: Počiatky hámorníctva

@ :: Historické foto ::     Dec 11 2007, 13:17 (UTC+0)

Medzev, okres Košice-okolie: Táto historická fotografia pochádza z päťdesiatych rokov 20. storočia a zachytáva jeden z typických hámrov. Boli to v podstate kováčske vyhne, kde kováči pracovali s mohutnými kladivami, ktoré poháňal prúd vody.

Počiatky medzevského hámorníctva spadajú do 14. storočia. Prvý písomný záznam o tomto druhu kováčstva poznáme z 1. mája 1376, keď v Spišskej kapitule podpísal majster Eliáš Teknagel zmluvu, ktorou si prenajal tri miesta pri rieke Bodva na vybudovanie svojich hámrov.

Majster Eliáš Teknagel bol poddaný z Nižného Medzeva, čo je súčasné mesto Medzev. Prenájom na výstavbu hámrov získal od Jasovského prepošstva. Za to sa zaviazal, že okrem cirkevných desiatkov odvedie každoročne v deň sv. Juraja aj deväť zlatiek.

Predpokladá sa, že Eliáš Teknagel bol Flám. S týmto môže súvisieť aj pôvod tzv. mantákov, ktorí tu ako nemecká národnostná menšina žijú a uchovávajú svoje tradície dodnes. Ich špecifický jazyk má základy v nemčine, ale historici nemôžu celkom vylúčiť aj flámsky vplyv. V podstate ide o špecifické nárečie na pomedzí. Odkiaľ presne tunajší obyvatelia v 14. storočí prišli, sa už však asi nedozvieme. Ich vplyv na prostredie a jeho rozvoj je však neodškriepiteľný. Podľa historických záznamov tu v rokoch 1403 – 1411 postavili minimálne päť nových hámrov a zaslúžili sa o rozvoj baníctva i obrábania kovov.

-sl-



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu „Zachráňme staré príbehy, aby sme nestratili svoju identitu“, ktorý podporila Stredoeurópska nadácia a spoločnosť Slovnaft, a.s., člen Skupiny MOL.
čitateľov: 3761