login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Poruba pod Vihorlatom: V časoch I. Slovenskej republiky

@ :: Historické foto ::     Nov 21 2007, 12:31 (UTC+0)

Poruba pod Vihorlatom; okres Michalovce: Uverejnená fotografia pochádza z čias I. Slovenskej republiky, teda v rozsahu rokov 1939 až 1945. Popri obyvateľoch Poruby sú na nej zachytení aj dvaja slovenskí vojaci. Uvedené obdobie malo v Porube, podobne ako v mnohých iných dedinách a mestách, trpkú príchuť. Tá vznikla spoluprácou Slovenska s fašistickým Nemeckom pri deportáciách židovského obyvateľstva.

V roku 1942 z Poruby pod Vihorlatom (v tom čase ešte pod menom Nemecká Poruba), deportovali 128 židovských obyvateľov. Všetkých odvliekli do koncentračných táborov a nikto z nich sa už naspäť nikdy nevrátil. Len dvaja Židia boli obchodníci, ostatní pracovali ako furmani, lesní robotníci a poľnohospodári.

Deportovaných 128 Izraelitov však netvorilo celú židovskú komunitu v obci. Niekoľkým sa podarilo včas utiecť, schovávali sa v lesoch, niektorých ukryli nežidovskí obyvatelia. Pán Štefan Kriška previedol cez hranice dve židovské rodiny do Maďarska. Jeho sestra Anna až do konca vojny ukrývala jedného židovského chlapčeka v sklade zemiakov.

Židovská komunita tvorila asi štvrtinu vtedajšej Poruby a mali tu aj vlastnú synagógu. Túto Nemci spálili aj s celou dedinou v novembri 1944.



-sl-



* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 3970