login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Poruba pod Vihorlatom: Dedina a kone

@ :: Historické foto ::     Nov 21 2007, 09:25 (UTC+0)

Poruba pod Vihorlatom; okres Michalovce: Uverejnená fotografia pochádza z päťdesiatych rokov 20. storočia a zobrazuje gazdu s konským záprahom. Kone neodmysliteľne patrili k obci, bez nich žiadna rodina nedokázala obrobiť svoje polia. Naviac, Poruba bola viac lesohospodárska než poľnohospodárska obec, takže sa využívali aj pri ťažbe dreva. Nakoľko sa tu aj pálilo drevené uhlie, konskými povozmi sa prevážalo zvyčajne do Michaloviec, odkiaľ ho miestni židovskí obchodníci expedovali vlakmi až do Švajčiarska. Samozrejme, takýto export skončil v roku 1942 židovskými deportáciami.

Veľká zmena nastala koncom päťdesiatych rokov, keď v Porube založili JRD. Mnohí majitelia sa museli rozlúčiť so svojimi koňmi a odovzdať ich družstvu. Pretože súkromníčenie v podstate zaniklo a aj lesy sa stali „spoločným majetkom pracujúceho ľudu“, nebolo dôvodu na ďalší chov koní v domácnostiach.

Voz, na ktorom sedí muž na fotografii, je rebrinák. Slúžil na prepravu tovaru, pričom mal zvyčajne vymeniteľné bočnice. Pokiaľ sa v ňom prevážalo seno, bočnice mali tvar rebríkov. Tento má plné bočnice z dosák, čo znamená, že bol pripravený na prevoz dreva, zemiakov, uhlia, alebo hnoja.

-sl-



* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 4435