login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Poruba pod Vihorlatom: Pamätník obetiam vojny

@ :: Michalovce - okolie ::     Nov 20 2007, 14:43 (UTC+0)

.


.


Poruba pod Vihorlatom; okres Michalovce - Poruba pod Vihorlatom doplatila na II. svetovú vojnu ako máloktorá iná. Fašistické vojská ju celú vypálili. Stalo sa tak ako odveta za útok na nemecké vojská, ktorých posádka začala v auguste 1944 dedinu rabovať. Miestni obyvatelia sa im postavili so zbraňami v rukách na odpor. Podporili ich aj partizánske skupiny Jastrib a Borkaňuk, ktoré sa náhle vynorili z lesa. Nebolo to náhodou, pretože ich velitelia sa stretávali priamo v dedine v dome Andreja Čukylu, kde mali svoj štáb. Zabitých nemeckých vojakov potom Porubčania pochovali v obci.

Už v septembri si obyvatelia Poruby začali stavať príbytky v lesoch, najmä koliby a zemľanky, lebo vedeli, že fašisti na obec zaútočia. Stalo sa tak nakoniec 3. 11. 1944, kedy sa tu vybrala trestná výprava z Michaloviec. Partizáni podali v Porube správu o nemeckom vojenskom presune a obyvatelia utekali do lesov pod kopec Dzilik, kde mali pripravené provizórne bývanie. V dedine ostali len starí a chorí ľudia.

Nemecká odveta bola tvrdá. Okrem toho, že vypálili celú dedinu, ktorá horela dva dni, hľadali po okolí jej obyvateľov a zabíjali ich. Chytili ich trinásť. Najmladší zo zabitých, Andrej Pehanič, mal len desať rokov a najstaršia, pani Mihaličová, mala vyše osemdesiat.

Obyvatelia Poruby sa v lesoch skrývali až do príchodu Červenej armády, ktorá dedinu oslobodila 24. 11. 1944. Za ten čas sa v lesných kolibách narodili štyri deti.

Tieto udalosti dnes v obci pripomína malý pamätník, venovaný aj pamiatke SNP. Zároveň pripomína ďalšiu osobnosť, ktorej život bol úzko spätý s Porubou. Ján Nálepka, hrdina ZSSR a SNP, pôsobil v čase vypuknutia vojny ako učiteľ práve v tejto obci. Jeho niekdajší žiaci na neho doposiaľ spomínajú ako na výraznú osobnosť, ktorá sa okrem učenia v škole venovala aj aktívnej práce v obci. Bol to práve on, kto nechal regulovať miestny potok, pretože každoročne spôsoboval záplavy. Tiež vytýčil výstavbu nových ulíc. Na vojnu rukoval priamo z porubskej školy.

-sl-

Použitá literatúra: Monografia obce Poruba pod Vihorlatom




* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.