login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Pozdišovce: Mlyn z 19. storočia

@ :: Historické foto ::     Nov 20 2007, 08:44 (UTC+0)

Pozdišovce; okres Michalovce: Táto historická fotografia zachytáva technické zariadenie mlyna, ktorý bol postavený v prvej polovici 19. storočia. Pracoval na parný pohon a bol súčasťou hospodárskeho areálu, v ktorom sa v danom čase nachádzali aj liehovar a píla. V časoch jeho vzniku boli Pozdišovce rozvinutá obec, ktorá svojimi hospodárskymi aktivitami vysoko prevyšovala ostatné dediny. I keď značnú časť obyvateľstva tvorili hrnčiari, bolo tu aj dostatok gazdovských rodín, nehovoriac ešte o poľnohospodárskych majetkoch, ktoré vlastnila šľachta. V 19. storočí boli dokonca v Pozdišovciach tri mlyny, ktoré spracovávali úrodu z celého okolia.

Zlom nastal pri vzniku I. Československej republiky, keď sa šachta uhorského pôvodu odsťahovala do Maďarska a svoj majetok ďalej spravovala len prostredníctvom správcov.

Fotografia zobrazuje zariadenie jediného mlyna, ktorý stojí ešte aj dnes. V päťdesiatych rokoch 20. storočia bol elektrifikovaný a slúžil najmä na spracovanie úrody miestneho jednotného roľníckeho družstva.

V deväťdesiatych rokoch bol rekonštruovaný, ale pre vysokú energetickú náročnosť už svojmu účelu neslúžil. Bol tiež vyhlásený za technickú pamiatku, ale podľa informácií z Pamiatkového úradu SR v Košiciach bol už z pamiatkového fondu vyňatý. V súčasnosti je v súkromnom vlastníctve a miestni obyvatelia nám hovorili, že cenné historické technické zariadenie skončilo v zbere železa. Chceli sme sa o tom presvedčiť a k historickej fotografii vyhotoviť na porovnanie aj súčasnú, lenže do mlyna sme sa nedostali...

Použitá literatúra:

Mikuláš Jáger: Pozdišovce (vydal Obecný úrad Pozdišovce, 1995)
Ján Poprik: Poudišovce – turistický sprievodca (Vydal Obecný úrad Pozdišovce, 2003)



-sl-

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.






čitateľov: 4501