login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Pozdišovce: Žena s džbánmi

@ :: Historické foto ::     Nov 19 2007, 10:57 (UTC+0)

Pozdišovce; okres Michalovce: Táto historická fotografia vznikla niekedy na prelome štyridsiatych a päťdesiatych rokov 20. storočia. Vzhľadom na vtedajšiu celospoločenskú zmenu, ktorá nastolila nový politický systém, aj dedina Pozdišovce prešla veľkou pemenou. Odstránili sa rozdiely, ktoré tu pretrvávali celé storočia. Obec bola totiž vždy viac-menej rozdelená na dve až tri spoločenské vrstvy.

Prvú a najvyššiu vrstvu tvorili šľachtici a podnikatelia, čo trvalo asi tak vzniku I. Československej republiky. Mlyny, liehovar, šľachtické sídla s kaštieľmi – to všetko tu bolo ešte v 19. storočí.

Druhú vrstvu tvorili hrnčiari. Boli tu síce aj iní remeselníci, ale hrnčiari tvorili väčšinu. Ich práca, ktorá bola veľmi špecifická, od ťažby hliny, jej spracovania, výroby riadu, vypaľovanie, zdobenie a predaj, to všetko z nich vytváralo akúsi uzatvorenú komunitu, ktorá sa oddeľovala od tretej vrstvy – gazdov.

Táto rozdielnosť bola evidentná aj v tom, že hrnčiari sa často zúčastňovali rôznych jarmokov, museli byť aj dobrí obchodníci, mali kontakty často aj v zahraničí. Dôsledkom daného stavu bolo aj to, že v dedine sa vytvárali dve rôzne lokálne kultúry – hrnčiarsky folklór a gazdovský folklór. Dokonca ani nebývalo zvykom, aby sa gazdovské a hrnčiarske rodiny spájali svadbami. Pozdišovce boli rozdelené na dve časti – Vislok a Kút – z ktorej jednu obývali hrnčiari a druhú gazdovia. Zmeny prinieslo až spomínané 20. storočie.

Použitá literatúra:

Mikuláš Jáger: Pozdišovce (vydal Obecný úrad Pozdišovce, 1995)



-sl-

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.






čitateľov: 4078