login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Poruba pod Vihorlatom: Lupienok – detská folklórna skupina

@ :: Nositelia tradícií ::     Oct 25 2007, 18:29 (UTC+0)

.


.


.


.


Poruba pod Vihorlatom, okres Michalovce: Detská folklórna skupina Lupienok vznikla z pôvodnej folklórnej skupiny Porubianok, ktorá pôsobila pri základnej škole v Porube pod Vihorlatom. Keď základnú školu v obci zrušili, v roku 2002 pani Marta Dudrová z FS Porubian s deťmi založila novú detskú folklórnu skupinu, tentoraz pod názvom Lupienok.

Keďže ide o detskú folklórnu skupinu, repertoár jej prispôsobený veku jej členov. Rovnako však ako FS Porubian, aj Lupienok vychádza z tradičného folklóru, teda prináša piesne a scény z dedinského života čo najvernejšie, ako vyzerali a zneli v minulosti. Program Lupienku vzniká na základe etnografického výskumu, ktorý skúma život detí na Zemplíne v minulosti.

Lupienok je dievčenská folklórna skupina a v súčasnosti (2007) ju tvorí 15 dievčat vo veku od 12 rokov, ktoré najčastejšie vystupujú spoločne s FS Porubian. Dievčatá po dosiahnutí patričného veku rovno prechádzajú do tejto folklórnej skupiny „pre dospelých“.

Členky FS Lupienok doposiaľ vystupovali na rôznych východoslovenských folklórnych slávnostiach a ponúkajú kultúrny program v rozsahu približne 30 minút.

Programová ponuka:

- jarné hry z minulosti
- jarný chorovod – „ženeme kačky“
- jarný chorovod – „večureň“
- karičky
- porubianske ľudové piesne

Kontakt

Obecný úrad Poruba pod Vihorlatom
Poruba pod Vihorlatom 175
072 32 Jovsa

Telefón: 056/698 12 20, 69 812 21






* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 8373