login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Rakovec nad Ondavou: Praktiky pri vzniku JRD

@ :: Historické foto ::     Oct 24 2007, 09:35 (UTC+0)

.


Rakovec nad Ondavou; okres Michalovce: Uverejnené fotografie pochádzajú z päťdesiatych rokov 20. storočia a zachytávajú zber slamy po žatve. V Rakovci nad Ondavou, podobne ako v mnohých ďalších obciach, začiatkom päťdesiatych rokov založili JRD, ktoré však bolo menšinové. Nasledujúce roky, v ktorých agitátori nútili poľnohospodárov, aby vstúpili do družstva, boli poznamenané veľkým nátlakom a množstvom násilností.

Väčšinové JRD vzniklo v Rakovci až v druhej polovici päťdesiatych rokov. Dovtedy obec pravidelne navštevovali politickí agitátori z okresu i kraja a presviedčali ľudí, aby dali svoj majetok družstvu. Pokiaľ nepomohlo presviedčanie, pristúpili k vydieraniu.

Každý, kto ešte hospodáril súkromne, musel odvádzať štátu tzv. kontingenty, čiže naturálie podľa množstva obrábanej zeme a chovaného statku. Kontingenty boli natoľko vysoké, že ak bol slabší rok, rodine neostávalo ani na vlastnú potrebu.

Ïalší spôsob „presviedčania“ bolo vyhrážanie, že deti statkárov budú vylúčené zo stredných škôl a nikdy sa neostanú na vysokú. Ak toto vydieranie nepomáhalo u rodičov, navštevovali aj deti priamo v školách.

Niektoré miestne praktiky prekračovali aj vtedajšie zákony. Napríklad večer prišli agitátori do gazdovskej rodiny a núkali im za dobytok smiešne peniaze. Ak rodina odmietla, agitátori prišli znova ráno a dobytok im násilím odvliekli. Keď sa gazdovia sťažovali, že je to nezákonné, agitátori sa im vysmiali, nech ich dajú na súd. Netreba pripomínať, že súdnictvo v päťdesiatych rokoch bolo poslušné a oddané komunistickej strane, takže viedlo mnohé zmanipulované procesy. Statkári, ktorí nechceli vstúpiť do družstva, pritom boli považovaní za nepriateľov štátu.

¼udia, ktorí odolávali až do vzniku väčšinového JRD, nakoniec dopadli veľmi zle. Vzali im kvalitné polia a namiesto nich im dali zlú a neúrodnú kamenistú pôdu pod lesom.


-sl-



* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 3477