login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Rakovec nad Ondavou: Ženy z počiatku 20. storočia

@ :: Historické foto ::     Oct 22 2007, 12:28 (UTC+0)

Rakovec nad Ondavou; okres Michalovce: Uverejnená fotografia pochádza z počiatku 20. storočia a zachytáva dve obyvateľky obce. Fotografovanie bolo v tom čase na dedinách veľmi výnimočné, preto sa naň bolo nutné dobre pripraviť a štylizovať. Mladé dievča drží v rukách kyticu lúčnych kvetov a stará žena Bibliu s ružencom.

Počiatok 20. storočia sa v Rakovci nad Ondavou niesol v znamení rozvoja. I keď z troch kaštieľov, o ktorých poznáme záznam z roku 1851, tu stál už len kaštieľ Sirmajovcov, v roku 1907 tu vybudovali novú školu. Nebola však zďaleka prvá. Pôvodná im však pri požiari v roku 1866 zhorela.

V roku 1907 tu žilo 981 obyvateľov, pričom obec mala aj vlastného notára a matriku. Architektonicky v Rakovci dominoval grécko-katolícky kostol na návrší, ktorý tu stojí od roku 1760.

Vývoj obce napredoval, a to napriek nešťastiam, ktoré ju postihli. Spomínaný požiar v roku 1866 zničil skoro celú dedinu. Povráva sa, že oheň založil úmyselne akýsi furman, ktorému ukradli prikrývky na kone. Neradostný osud mala aj rodina Boronkajová, ktorá vlastnila jeden z troch pôvodných kaštieľov. Zadlžila sa v banke a pôžičku nestihla splácať. Banka im preto zabavila majetok včítane kaštieľa. Od stability rodín šľachticov a zemanov pritom bývali závislé celé dediny, pretože títo im na svojich hospodárstvach dávali prácu.


-sl-



* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 4029