login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Poruba pod Vihorlatom: Folklorista Ján Firda

@ :: Historické foto ::     Oct 22 2007, 09:50 (UTC+0)

Poruba pod Vihorlatom; okres Michalovce: Táto fotografia bola vyhotovená v sedemdesiatych rokoch 20. storočia a zachytáva folklórny súbor Porubian na jednom z jeho početných predstavení. V popredí sa nachádza pán Ján Firda, ktorý so súborom tancoval do veku 75 rokov.

Súbor, ktorý vznikol v roku 1972, sa od počiatku venoval prezentácii autentického folklóru. Svoj program „nemodernizovali“, ale jednotlivé zvyky, piesne i tance predvádzali tak, ako to robili naši predkovia. V tom čase bol mimoriadne dôležitý kontakt s najstaršími obyvateľmi, ktorí mali ešte všetko vo svojej pamäti. Bol to aj pán Ján Firda, ktorý začal mladších členov súboru učiť staré piesne, no najmä tance, pretože v nich vynikal. Neskôr, keď sa stal svojim umením dostatočne známy, sa za ním chodili učiť aj folkloristi z Košíc. Jeho obľúbeným tancom bol čapáš.

Pre skupinu bolo dôležité aj to, aby ich kroje boli presne také, ako sa tu voľakedy nosili. Poruba pod Vihorlatom bola v roku 1944 vypálená fašistickými vojskami, spolu s dedinou zhorelo aj pôvodné ošatenie. Pán Ján Firda teda vysvetľoval a dohliadal, aby to, čo sa pre súbor ušilo, zodpovedalo porubianskej tradícii.

-sl-



* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 4239