login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Poruba pod Vihorlatom: Ján Josay – zberateľ ľudových piesní a zvykov

@ :: Nositelia tradícií ::     Oct 22 2007, 08:32 (UTC+0)

.


.


Poruba pod Vihorlatom, okres Michalovce: V obci pod pohorím Vihorlat žije pán Ján Josay (1931) – zberateľ ľudových piesní a zvykov. I keď nie je profesionálnym etnografom, ako niekdajší učiteľ a potom i predseda miestneho národného výboru venoval svoj čas, aby zachránil značnú časť pôvodných miestnych kultúrnych prejavov. Doposiaľ mu vyšli dve zbierky – Piesne z Poruby a Monografia obce Poruba pod Vihorlatom. Nešlo pritom len o zbierkovú činnosť. Svoje poznatky premietol do praxe tým, že sa stal jedným so spoluzakladateľov folklórneho súboru Porubian. Tvorba programov, v ktorých sa popri piesňach a tancoch prezentujú aj staré zvyky, je historicky natoľko verná, že so súborom spolupracovala aj Slovenská televízia a Etnografický ústav Slovenskej akadémie vied. Súbor viedol v rokoch 1972 až 1990.

„Nenarodil som sa tu, ale ako dvadsaťročný sa sem priženil, tu som postavil dom a vychoval svoje deti. Mrzelo ma, že o Porube sa vždy hovorilo iba ako o bitkárskej obci, ktorá nemá kultúru. Začal som teda zbierať miestne piesne, zvyky, robil aj historický výskum a organizoval kultúrne dianie,“ spomína pán Ján Josay.

Ešte počas minulého režimu si priamo na ministerstve vnútra vybavil povolenie pre štúdium v archívoch a krok za krokom dával dohromady dovtedy systematicky nespracované fakty z histórie dediny. Za svoju snahu o kultúrne zveľadenie obce bol v osemdesiatych rokoch dokonca ocenený ministerstvom kultúry.

Obe spomínané knihy obsahujú zozbierané piesne z Poruby aj s notovým záznamom. Jeho monografia obce obsahuje okrem historických faktov aj celé kapitoly, v ktorých sa venuje presnému opisu tradícií, či už ide o svadby, krsty, alebo cirkevné sviatky.

Pán Ján Josay hovorí, že jeho poznatky sú uvedené v knihách len čiastočne v rámci možností, ktoré mal pri ich vydávaní. Mnohé z doposiaľ nepublikovaného má ešte v zápiskoch, oveľa viac vo vlastnej pamäti. Žiaľ, vážna porucha zraku mu v tomto veku neumožňuje ani čítať, ani písať. Bol by rád, ak by sa našiel folklorista alebo etnograf, s ktorým by sa mohol podeliť o svoje vedomosti, aby neskôr neodišli za zabudnutia.


Kontakt

Ján Josay
Poruba pod Vihorlatom 34
072 32 Poruba pod Vihorlatom

Telefón: 056/65 91 721

čitateľov: 9224