login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Poruba pod Vihorlatom: Pohreb so symbolikou svadby

@ :: Historické foto ::     Oct 19 2007, 12:46 (UTC+0)

Poruba pod Vihorlatom; okres Michalovce: Táto fotografia bola vyhotovená v roku 1943 a zachytáva deti na pohrebe svojich rovesníkov. Keď zosnulo dievča alebo chlapec, prípadne aj dospelí, ale ešte skôr ako stihli vstúpiť do manželstva, pohreb mal svojrázny obrad, ktorý v mnohom pripomínal svadbu.

Vidíme, že dievčatá držia veniec zo „zimozelene“, čiže z brečtanu, ktorý tu volali aj „barvinok“. Tým sa na cirkevných slávnostiach ozdobovali oltáre, ale dával sa aj na rakvu màtvym.

Keď zomrelo dievča alebo chlapec, ostatné deti sa poobliekali ako na svadbu. Dievčatá v bielom boli „pohrebné družičky“. Tie kráčali vedľa chlapcov, ktorí niesli rakvu. Iba ak zomrel niekto dospelý, čo ešte nevstúpil do manželstva, rakvu niesli muži a vedľa nich kráčali v bielom staršie dievčatá.

Pohrební družbovia mali na šatách svadobné pierko, rovnako aj nebožtík v rakve. Pierko však bolo upnuté opačne ako na svadbe, čiže „dolu hlavou“. Ak zomrelo dievča, malo na hlave veniec ako mladuchy.

Veľkou snahou všetkých rodičov bolo nechať pokrstiť svoje dieťa čo najskôr. Ak sa totiž stalo, že dieťa zomrelo nepokrstené, pochovali ho len na okraj cintorína do tzv. neposvätenej pôdy a počas pohrebu ani nezvonil kostolný zvon. Ak sa dieťa narodilo v zlom stave a hrozilo, že rýchlo zomrie, mohla ho pokrstiť aj pôrodná babica a nebolo potrebné čakať na obrad v kostole.

-sl-



* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 4200