login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Rakovec nad Ondavou: Povery o urieknutí dieťaťa

@ :: Historické foto ::     Oct 19 2007, 12:09 (UTC+0)

Rakovec nad Ondavou; okres Michalovce: Táto fotografia bola vyhotovená v roku 1959 a zachytáva ženu s novorodencom. Narodenie dieťaťa na Zemplíne sprevádzalo množstvo rituálov; o niektorých sme už písali. Teraz sa sústredíme na tie, ktoré súviseli s ochranou pred urieknutím, čiže pobosorovaním.

Dieťa bolo údajne od narodenia do krstu nechránené vyššou mocou a mohlo sa ľahko stať obeťou zlých síl. Aj preto až do krstu spala matka pri dieťati s nožom pri posteli. Matka v tom čase neopúšťala dom, alebo aspoň jeho dvor. To však skôr súviselo s tým, že kým dieťa nebolo pokrstené, nemala medzi ostatnými bohabojnými dedinčanmi čo hľadať. Až do krstu dieťaťu obliekali košieľku opačne, čomu pripisovali tiež ochranný význam.

Bábätku sa v Rakovci okolo zápästia uväzovala červená niť, aby nebolo urieknuté, alebo inak – aby mu nezišlo z očí. Matky pred krstom ukazovali dieťa len svojim najbližším, aj to často nerady. Urieknuť sa údajne dalo i pohľadom, a to často i bez toho, že by uriekajúci mal takýto úmysel. Dieťaťu to vraj privodilo kàče, alebo chorobu. Potom bolo nutné vyhľadať vražca, čiže človeka, ktorý vie odoberať urieknutie. Jedna to žien nám rozprávala, že jej dieťa malo kàče, triaslo sa a zaspalo iba ak od vysilenia po niekoľkohodinovom plači. Potom zašla za vražkyňou a tá mu odrobila uhlíkmi. Dieťa sa vraj v okamihu vyzdravelo.

Odrábanie uhlíkmi mnohí prevádzali aj sami doma, pomáhalo to vraj nielen deťom, ale aj dospelým. Starí obyvatelia proces opisujú takto:

Do nádoby s čistou vodou sa postupne hodilo deväť žeravých uhlíkov, pričom sa odriekalo: „Chlopoj pod kalap, žene pod koňťu a dzivke pod varkoč“. Potom s touto vodou ošpliechali tvár urieknutému, umyli mu v nej ruky, prípadne celého a urobili mu s ňou aj krížik na čelo. Nakoniec sa z nej dospelý urieknutý i napil, dieťaťu aspoň ovlažili pery. Zbytok vody s uhlíkmi nakoniec vyšpliechali na okná a dvere, aby zlé sily nemali prístup.



-sl-



* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 4488