login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Pozdišovce: Nie hocijaká dedina

@ :: Historické foto ::     Oct 17 2007, 15:20 (UTC+0)

Pozdišovce: Táto historická fotografia pochádza z posledných rokov Rakúsko - Uhorska a bola vyhotovená okolo roku 1915. Vidíme na nej pravdepodobne matku s jej deťmi. Zatiaľ čo ženy sú v typickom vidieckom oblečení, výzor muža viac pripomína mešťana. Pozdišovce naozaj nebola dedina ako každá iná. Okrem toho, že tu sídlil šľachtický rod Sirmajovcov, nachádzali sa tu aj mlyny, pálenica a pôsobilo tu mnoho remeselníkov typických skôr pre mestá.

Pre Pozdišovce bola príznačná aj vzdelanosť. Napríklad podľa zachovanej listiny z 18. storočia vieme, že znalosť čítania a písania tu už v tých časoch nebola výnimočná. Dokonca to bola podmienka pre remeselníkov, ktorí sa chceli stať členmi hrnčiarskeho cechu.

V 19. storočí tu už existovala slovenská knižnica so slovenskými knihami, teda ešte pred vznikom prvého Československa v časoch rakúsko-uhorskej monarchie. Nakoniec, s dejinami Pozdišoviec je spojených viacero osobností – národných buditeľov. Medzi nich patria predovšetkým Karol Samuel Benjamín Seredaj, Jonáš Záborský, Július Barč – Ivan a Andrej Fabrici. Obec dokonca navštívil aj Ján Amos Komenský.

-sl-

Použitá literatúra:

Mikuláš Jáger: Pozdišovce (vydal Obecný úrad Pozdišovce v roku 1995)


* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.

čitateľov: 3783