login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Pozdišovce: Pri hlinenej „bani“

@ :: Historické foto ::     Oct 17 2007, 14:29 (UTC+0)

Pozdišovce: Táto fotografia vznikla pravdepodobne v štyridsiatych rokoch 20. storočia a bola vyhotovená na západnej strane od Pozdišoviec, kde sa nachádzalo ložisko ílovitej keramickej hliny. Táto sa tu ťažila a toto miesto označovali miestni obyvatelia ako „baňa“.

Ložisko hliny, čiže “baňu” zakúpili spoločne hrnčiari ešte v roku 1922, teda pred obnovením hrnčiarskeho cechu. Ten obnovili v roku 1924, pričom zakladajúcich bolo tridsaťštyri členov. Ak vezmeme do úvahy, že dnes ako hrnčiar v Pozdišovciach pôsobí len pán Ján Parikrupa, ide o skutočný úpadok remesla, ktoré obec preslávilo.

Pri obnovení cechu v roku 1924 platil každý hrnčiar vstupný poplatok 30 Kčs. Za ťažbu hliny v „bani“ však ešte platil zvlášť, a to podľa vyťaženého množstva. Teda i keď ložisko patrilo cechu, tvorilo skôr zdroj jeho ďalších príjmov ako celku. Hrnčiarom to zasa pomáhalo tak, že tam mohli ťažiť len tí, ktorí boli v cechu a išlo o najkvalitnejšiu hlinu. Ak tam ťažil niekto, kto v cechu nebol, išlo o krádež. Údajne však bolo zaznamenaných viacero prípadov, keď tam aj cechoví hrnčiari ťažili na čierno a vtedy sa ukázala slabina cechu. Ten totiž nemal páky na pokuty členov, vo svojich stanovách s niečím podobným nepočítal.


-sl-

* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 3781