login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Pozdišovce: Ženský odev v roku 1939

@ :: Historické foto ::     Oct 10 2007, 14:46 (UTC+0)

Pozdišovce: Táto historická fotografia dvoch pozdišovských žien vznikla presne 9. februára 1939. Ich oblečenie dokladá, že obec sa už dlhodobo profilovala skôr ako malé mestečko, alebo aspoň významné hospodárske stredisko, nie ako radová poľnohospodárska obec. Nakoniec, dlhodobo tu žili šľachtici aj veľkopodnikatelia s početným služobníctvom požadovaných manierov, čo malo značný vplyv na celkovú kultúru obce.

Predstava o prelome tridsiatych a štyridsiatych rokov ako o čase, kedy sa ešte všade nosili kroje, nie je presná. Nakoniec, niektoré obce kroje takmer nepoznali ani v skorších časoch. Samozrejme, tento názor nemôžeme rovnako úspešne aplikovať na všetky slovenské regióny. Všeobecne skôr platilo pravidlo, že ak ľudia mali na to, aby si šaty kúpili, alebo aspoň látky, tak to urobili a kroje uložili do truhlíc.

Kroje, ako zdobené šaty z doma vyrobeného plátna, teda vo svojich aktuálnych časoch boli skôr otázkou (ne)solventnosti rodín, než vecou komunitnej či národnej hrdosti. Tento názor asi nájde pomerne veľa oponentov, ale na základe mnohých etnografických výskumov je to tak. Výnimkou boli len obecné slávnosti, kedy sa slušalo obliecť si kroj, aj to nie všade. Aj v tých časoch vidiečanom viac imponovalo, a to najmä tým mladším, ak svoje oblečenie dokázali zosúladiť s aktuálnou módou mešťanov.

-sl-

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.






čitateľov: 4344