login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Poruba pod Vihorlatom: Výstavba Zemplínskej šíravy

@ :: Historické foto ::     Oct 09 2007, 08:47 (UTC+0)

Poruba pod Vihorlatom: Táto fotografia pochádza zo začiatku šesťdesiatych rokov a zachytáva robotníkov z Poruby pod Vihorlatom pri prípravných prácach vodného diela Zemplínska šírava.

Potreba vzniku takého obrovského vodného diela spôsobila skutočnosť, že riečke toky Východoslovenskej nížiny sa pravidelne vylievali z brehov a spôsobovali záplavy v mnohých zemplínskych obciach. Šírava neskôr získala prívlastok „Slovenské more“. Je dlhá 11 kilometrov a široká 3,5 kilometra s vodnou plochou o rozlohe 33 štvorcových kilometrov. Jej priemerná håbka je 9,5 metra, pričom najhlbšia voda má 14 metrov. Dielo bolo postavené v rokoch 1961 až 1965.

Už v čase dobudovania sa Zemplínska šírava stala vyhľadávaným miestom letného oddychu s možnosťami kúpania a člnkovania. V súčasnosti sa tu nachádza viacero rozvinutých a dobre vybavených rekreačných centier, z ktorých sú najznámejšie Biela hora, Vinianske jazero, Hôrka, Medvedia hora, Kaluža, Kamenec, Klokočov a Paľkov s ponukou ubytovania a ďalších služieb všetkého druhu. Svoje miesto poskytujú aj milovníkom horskej turistiky. Severne odtiaľto sa nachádza pohorie Vihorlat s viacerými prírodnými rezerváciami, z ktorých je najznámejšie Morské oko. Turisticky náročnejšia, ale vyhľadávaná je aj túra na Sninský kameň, odkiaľ sú úžasné výhľady do celého okolia.

Pri výstavbe vodného diela došlo aj k zmene toku viacerých riek a vybudovaniu vodných kanálov, ktoré pretínajú celý Zemplín. Fotografia zachytáva robotníkov pri prípravných prácach, keď sa na nepevnú a bahennú plochu nanášali drevené palety, aby sa tu dalo vôbec pracovať.



-sl-



* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.

čitateľov: 5744