login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Herľany: Kúpeľná budova

@ :: Historické foto ::     Sep 18 2007, 14:26 (UTC+0)

Herľany, okres Košice – okolie: Herlianske kúpele vo svojej histórii patrili medzi to najlepšie, čo sa na území súčasného Slovenska v minulosti ponúkal0. V čase ich rozkvetu s nimi mohli o prestíž súperiť len Piešťany. Táto fotografia zachytáva hlavnú kúpeľnú budovu v štyridsiatych rokoch 20. storočia, čo starí obyvatelia obce určili podľa menších okien, ktoré v tom čase viedli do miestností s kamennými vaňami, kam sa dovádzala ohriata voda z gejzíru. Keď po II. svetovej vojne kúpele zanikli, okná na budove zväčšili.

Prvým známym vlastníkom kúpeľov bol rod Andrášiovcov (Andrássy), od ktorých boli prevzaté do štátnej uhorskej správy v roku 1845. Po ukončení I. svetovej vojny a vzniku Československa prešli do majetku nového štátu a užívalo ich vtedajšie ministerstvo zdravotníctva ako „Čsl. štátne kúpele v Herľanoch“. Aj po Viedenskej arbitráži ostali Herľany na Slovensku ako prihraničná obec, takže majetková podstata kúpeľov sa nezmenila.

V posledných rokoch II. svetovej vojny však už kúpele navštevovali viac nemeckí dôstojníci ako domáce obyvateľstvo. V tom čase tu mala dokonca svoje stredisko nemecká nacionalistická mládež, podľa výpovedí pamätníkov pravdepodobne organizácia Hitlerjungen.


-sl-

Ïalší článok o Herlianskych kúpeľoch: Kúpeľní hostia

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu „Zachráňme staré príbehy, aby sme nestratili svoju identitu“, ktorý podporila Stredoeurópska nadácia a spoločnosť Slovnaft, a.s., člen Skupiny MOL.

čitateľov: 4356