login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Herľany: Kúpeľní hostia

@ :: Historické foto ::     Sep 14 2007, 09:16 (UTC+0)

Herľany, okres Košice – okolie: Táto fotografia pochádza z čias I. ČSR a sú na nej zachytení hostia Herlianskych kúpeľov. Budova, pred ktorou sa nachádzajú, je dnes známa ako liečebný dom Dargov. Samozrejme, ako bývalý liečebný dom, pretože kúpele už dnes neslúžia svojmu účelu, ale patria Technickej univerzite.

Kúpele, v časoch Rakúsko-Uhorska známe pod menom Ránkfüred, sa nachádzajú na mieste, kde sa v minulosti stretali hranice troch žúp, a to Abovskoturnianskej, Šarišskej a Zemplínskej. Pôvodný názov Ránkfüred, ktorý označoval kúpele podľa názvu neďalekej obce Rankovce, sa neskôr zmenil na Rankovsko-herľanské kúpele, nakoniec ostal názov Herlianske kúpele. Je to vcelku logické, pretože kúpele sú s obcou Herľany spojené v jeden urbanistický celok.

Kúpele sa spomínajú už v 17. storočí ako obľúbené miesto maďarskej šľachty, aj keď pôvodne boli erárnym majetkom. Podľa údajov miestnej kroniky tu chodila nielen vrchnosť z Abova a Zemplína, ale tiež z Budapešti. Kúpele údajne niekoľkokrát navštívil aj František II. Rákoci.


-sl-


Pri tvorbe tohto článku sme vychádzali z údajov obecnej kroniky Herľany.




***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu „Zachráňme staré príbehy, aby sme nestratili svoju identitu“, ktorý podporila Stredoeurópska nadácia a spoločnosť Slovnaft, a.s., člen Skupiny MOL.
čitateľov: 4762