login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Herľany: Ženy v slávnostnom oblečení

@ :: Historické foto ::     Sep 13 2007, 14:02 (UTC+0)

Herľany, okres Košice – okolie: Táto historická fotografia vznikla v dvadsiatych až tridsiatych rokoch 20. storočia a zachytáva štyri obyvateľky obce Herľany. Dnes už nie je známe, za akých okolností táto fotka vznikla, ale je zrejmé, že išlo o nejakú slávnosť. Vidieť to podľa slávnostného oblečenia žien, naviac, všetky štyri držia v rukách akési vreckovky, alebo ručníky. Je možné, že záber vznikol na nejakej svadbe, alebo počas odpustu, ktorý sa tu koná vždy na Petra a Pavla.

Odpusty majú v Herľanoch, ako i v celom Above, dlhodobú tradíciu. Za prvej republiky tu stávali stánky, kde svoj tovar ponúkali najmä medovnikári. Typickým lákadlom pre dievčatá boli medovníkové srdiečka a pre chlapcov medovníkové koníky, často s husárom v sedle.

Stánky v obci boli neďaleko malého kostolíka sv. Petra a Pavla. Tento kostolík na okraji kúpeľov stojí na mieste, kde do roku 1848 stál iný drevený kostolík. Zvon bol do nového kostolíka bol uliaty v roku 1890.

Fotografiu bolo zo strany obyvateliek Herlian možné datovať jednak podľa toho, kto je na nej odfotený, ale tiež podľa štýlu oblečenia. Vznikla v časoch, keď sa k dedinskému kroju ešte nenosili plisované sukne.

V daných časoch slávnostný kroj pozostávaj z rojtošiek (peleríny), na ktorých boli rojty (strapce). Pokiaľ sa dala zohnať lesklá kúpená látka, šili sa z nej pľuščovo (lesklé) blúzky. Inak boli ľanové z domáceho plátna a s výšivkami len na rukávoch. K dlhej sukni neodmysliteľne patrila aj zástera.

-sl-



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu „Zachráňme staré príbehy, aby sme nestratili svoju identitu“, ktorý podporila Stredoeurópska nadácia a spoločnosť Slovnaft, a.s., člen Skupiny MOL.

čitateľov: 3749