login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Ladomirová: O cigánskej muzike

@ :: Historické foto ::     Sep 10 2007, 00:05 (UTC+0)

Ladomirováokres Svidník: Táto fotografia bola z Ladomirovej pochádza z päťdesiatych rokov 20. storočia a zachytáva rómsku kapelu počas hrania. Vidíme typické zloženie – primáš, druhé husle, ktoré často hrali kontru, vilou, kontrabas a cimbal. Tieto kapely boli známe tým, že nikdy nezahrali jednu vec dva razy rovnako. Po desaťročiach, keď na obdobie rozkvetu rómskeho muzicírovania spomína pán Peter Džurban, označuje tento spôsob hrania ako tvorivú improvizáciu.

“Pieseň vždy odrážala momentálnu náladu, bolo v nej veľa z toho, ako sme práve cítili, ako sa cítili poslucháči a tanečníci. Bola teda šitá na tú chvíľu, v ktorej práve znela. Nemohla teda dva razy znieť rovnako, to je jasné,“ spomína Peter Džurban z Ladomirovej.

V danom čase boli nesmierne populárne valčíky. Patrili neodmysliteľne ku každej svadbe, či inej zábave. Valčíkové melódie boli natoľko populárne, že ak sa ľuďom zažiadalo rezkejšieho tanca, základnú valčíkovú melódiu previedli jednoducho do iného rytmu a zahrali ju ako čardáš. Hudobníkom pritom nie je potrebné vysvetľovať, že na to je potrebné silné muzikantské cítenie, keďže valčík je na rozdiel od čardášu v trištvrťovom rytme.

-sl-





***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu „Zachráňme staré príbehy, aby sme nestratili svoju identitu“, ktorý podporila Stredoeurópska nadácia a spoločnosť Slovnaft, a.s., člen Skupiny MOL.


čitateľov: 3530