login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Ladomirová: Cimbal versus harmonika

@ :: Historické foto ::     Sep 10 2007, 00:01 (UTC+0)

Ladomirováokres Svidník: Táto fotografia zobrazuje hudobníkovej z Ladomirovej a okolia zachytáva prezentáciu ľudovej hudby typickú pre šesťdesiate a sedemdesiate roky 20. storočia. V tom čase sa v kultúrnych inštitúciách prezentoval folklór formou, ktorá sa často vzďaľovala pôvodným kultúrnym koreňom. Jedným z príkladov je prienik harmoniky, čo nie je typický ľudový nástroj ani pre rómsku, ani pre slovenskú, ba ani pre rusínsku kultúru tejto časti Karpát.

Aj mnohí súčasní etnografi a folkloristi vnímajú šesťdesiate roky ako nástup éry, v ktorej sa z folklóru – ako umenia ľudu - stávala estrádna záležitosť. A stáročia vytváraný umelecký názor a prednes sa začal prispôsobovať estrádnym požiadavkám. Prejavovalo sa to rôzne, napríklad keď ľudové piesne začali spievať operní speváci a ich prednes nemal s pôvodným umením nič spoločné. Keď sa najmä ženské kroje začali vyrábať vo farbách, aké sa dovtedy nikdy nepoužívali, skracovali sukne a pôvodné látky nahradil napríklad umelý hodváb, aby to bolo lesklé.

Pokiaľ ide o spomínanú harmoniku, tá sa v okolí Dukly začala rozširovať až po II. svetovej vojne a jej masívny nástup v miestnom folklóre začal najmä v päťdesiatych rokoch. Jej výhodou bolo, že sa dala (i dá) využívať ako sólový i ako doprovodný nástroj. Čiže môže spåňať podobné funkcie, ako cimbal. Takto harmonika na dedinských tancovačkách v okolí Ladomirovej čoskoro cimbal vytlačila a ten sa stal už takmer raritou. Na tejto fotografii vidíme harmoniku spolu s cimbalom, čo je naozaj veľmi zriedkavá kombinácia.


-sl-





***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu „Zachráňme staré príbehy, aby sme nestratili svoju identitu“, ktorý podporila Stredoeurópska nadácia a spoločnosť Slovnaft, a.s., člen Skupiny MOL.


čitateľov: 3320