login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Ladomirová: Primáš Peter Grunza

@ :: Historické foto ::     Sep 06 2007, 09:25 (UTC+0)

Ladomirováokres Svidník: Táto fotografia bola vyhotovená v Ladomirovej, pochádza z roku 1946 a môžete na nej vidieť dnes už legendárnu rómsku hudobnú skupinu primáša Petra Grunzu (narodeného v roku 1906). Tento hudobník, známy svojou virtuozitou, patril medzi najvyhľadávanejších. Jeho skupina hrala nielen rómske svadby, ale aj rusínske a židovské. Pokiaľ ide o spev, spievali aj v rusínskom jazyku.

Sláva tejto skupiny prerástla hranice Slovenska a často si ich objednávali aj na svadby do Poľska. Do ich repertoáru patrili nielen miestne rusínske ľudové piesne, rómske piesne, čardáše typické skôr pre Abov a Maďarov, ale aj hudobné improvizácie, pričom im údajne nerobilo problém rozvíjať jednu tému aj na vyše polhodinové tance.

Primáš Peter Grunza stojí vľavo, ďalej smerom vpravo nasledujú Ján „Bunger“ Vaňo (2. husle), Michal Džurban (husle – kontra), Ján Cina (kontrabas) a Andrej Cina (viola).

-sl-





***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu „Zachráňme staré príbehy, aby sme nestratili svoju identitu“, ktorý podporila Stredoeurópska nadácia a spoločnosť Slovnaft, a.s., člen Skupiny MOL.


čitateľov: 4571