login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Ladomirová: V roku 1942

@ :: Historické foto ::     Sep 05 2007, 09:28 (UTC+0)

Ladomirováokres Svidník: Táto fotografia vznikla 3. mája 1942 a zachytáva hostí jednej z ladomirskych svadieb. Záber je pozoruhodný najmä tým, že ženy sú oblečené v slávnostných krojoch, ktoré sú typické pre tento región. Kroje, alebo aspoň šaty z domácich látok, sa nosili ešte stále bežne, i keď už nie všetkými obyvateľmi obce. Konope i ľan sa naďalej pestovali, za zimných večerov sa konali priadky, kde z kúdelí robili nite a potom tkali doma na krosnách plátno.

Látky a fabrické, či ak chcete konfekčné oblečenie už však boli cenovo dostupnejšie. Muži si kupovali obleky na jarmoku vo Svidníku. Tam to bolo lacnejšie ako v obchodoch. Svidník pritom v tom čase nebol mestom, aspoň nie v takom ponímaní ako dnes. Boli to vlastne dve veľké obce – Nižný Svidník a Vyšný Svidník, ktoré neskôr splynuli do jedného celku.

V danom čase sa v obchodoch predávali aj umelé kvety vyrobené z papiera. To sa v Ladomirovej i na okolí rýchlo využilo tak, že družičky už neboli ozdobené venčekmi zo živých, ale z papierových pestrofarebných kvetov. Nevesta na dedinskej svadbe nebola v bielom a nemala závoj. Odlíšiť od ostatných sa dala tak, že jej hlavu zdobil venček z bielych kvetov. Ženský kroj v Ladomirovej bol typický výšivkami s rastlinným ornamentom, čo sa najviac prejavovali na zdobených zásterách.

Za pozornosť stoja aj strechy budov, ktoré vidíme v pozadí. Ide o pôvodné budovy Ladomirovej, pretože v roku 1944 bola obec Červenou armádou letecky zbombardovaná a z niekdajších domov neostalo nič. Našťastie, známy drevený kostolík z roku 1742 ostal nezasiahnutý, pretože v tom čase stál trochu mimo obce.


-sl-





***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu „Zachráňme staré príbehy, aby sme nestratili svoju identitu“, ktorý podporila Stredoeurópska nadácia a spoločnosť Slovnaft, a.s., člen Skupiny MOL.


čitateľov: 3507