login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Miková: Svadba v rokoch šesťdesiatych

@ :: Historické foto ::     Sep 05 2007, 09:26 (UTC+0)

.


.

Miková - okres Stropkov: Táto historická fotografia pochádza z roku 1963 a zachytáva miestnu svadbu. Na prvej fotografii sú zachytení najbližší príbuzní v čase odpytovania nevesty a ženícha. Táto časť svadobného rituálu sa vyskytuje v podstate v každom slovenskom regióne, len s drobnými obmenami.


Rodičom za ich výchovu, lásku a podporu neďakovali priamo ich deti, ale tzv. „starší“ alebo „starejší“, čo bola veľmi dôležitá pozícia na svadbe. Tento muž ovládal všetky svadobné ceremoniály, viedol ich a robil rečníka. Musel byť dobrý rétorik a ovládať všetky veršovačky, určené pre tú ktorú etapu svadby. Teda od odpytovania až po čepčenie nevesty. V čase zvyku tejto fotografie malo čepčenie skôr už len symbolický význam. Žena, i keď sa vydala, už neskôr čepiec ani šatku nosiť nemusela, záležalo to len na jej vôli.

Naviac, v päťdesiatych rokoch sa štátom uznávali už len tzv. úradné sobáše, teda so zápisom na národnom výbore. Svadby sa síce mohli odohrávať aj v kostoloch, ale tomu sa z hľadiska zákonnosti nepripisovala žiadna legitimita manželského zväzku. I keď tento zásadný zásah do spôsobu uzatvárania sobášov výrazne zmenil hlavný obradný ceremoniál, ostatné ľudové zvyky sa v šesťdesiatych rokoch ešte zachovali.



-sl-

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu „Zachráňme staré príbehy, aby sme nestratili svoju identitu“, ktorý podporila Stredoeurópska nadácia a spoločnosť Slovnaft, a.s., člen Skupiny MOL.

čitateľov: 3837