login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Miková: Zábava v rokoch päťdesiatych

@ :: Historické foto ::     Sep 03 2007, 06:59 (UTC+0)

Miková - okres Stropkov: Táto historická fotografia pochádza pravdepodobne z roku 1954 a zachytáva tancovačku v obci Miková.

Pokiaľ svoju pozornosť upriamime na šaty, zdá sa, akoby táto fotografia ani nebola z vidieka. Žiadne prvky ľudového odevu, z tancujúcich priam sála elegancia, akoby nepatrili na dedinský dvor, kde sa práve nachádzajú.

Je potrebné si uvedomiť, že päťdesiate roky sebou priniesli mnohé zmeny. Pokiaľ sa teraz nebudeme venovať šikanovaniu a prenasledovaniu ľudí komunistickým aparátom, ale pozrieme na vec z hľadiska hmotného hodnotového systému, ide priam o zlomové obdobie.

Medzi stáročia uznávané hodnoty vidieckeho obyvateľstva patrila pôda. Tá určovala nielen pozíciu sedliaka v obecnej hierarchii, ale dokonca na základe jej vlastníctva sa uzatvárali manželstvá, a to na mnohých miestach Slovenska približne až do konca II. svetovej vojny. V päťdesiatych rokoch 20. storočia však proces kolektivizácie úplne túto majetkovú hierarchiu rozbil. Jedným z dôsledkov vzniku JRD je teda aj ukončenie kapitoly, podľa ktorej sa deti často podriaďovali vôli rodičov, kto si koho musí vziať za manžela alebo manželku, aby sa majetky zveľadili. Takého skutočné prípady nájdete napríklad v poviedkach Cudzia morálka alebo Prikázaná láska.

Nie v každej oblasti Slovenska bola pôda rozhodujúca pre uzatvorenie manželstva, niekde rodičia viacej prihliadali na vôľu svojich detí, niekde vôbec. Ale procesom kolektivizácie, tento prvok úplne pominul a ľudia „novej doby“ si hľadali životných partnerov podľa vlastného výberu.

Ïalšou z mnohých zmien bola dostupnosť fabrických textílií. Tu sa situácia aj na východoslovenskom vidieku výrazne zlepšila už v predvojnovom období, i keď ľan a najmä konope sa pestovali naďalej a naďalej sa v domácnostiach na krosnách tkalo plátno. No v štyridsiatych rokov ceny plátna natoľko klesli, že ľuďom sa už naozaj neoplatilo pestovať rastliny, vyrábať z nich priadzu, nite, látky... Tým sa končí aj éra ľudových krojov a hlavne mladá generácia stierala rozdiely v oblečení medzi dedinským a mestským človekom. Na druhej strane, v prípade Mikovej je potrebné povedať, že to nebola typická „krojová“ obec ani predtým. Ako sa však obliekali jej obyvatelia koncom 19. storočia, si môžete pozrieť na tejto fotografii.


Slavomír Szabó


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu „Zachráňme staré príbehy, aby sme nestratili svoju identitu“, ktorý podporila Stredoeurópska nadácia a spoločnosť Slovnaft, a.s., člen Skupiny MOL.

čitateľov: 3465