login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Ladomirová: Kroje a nastupujúca móda

@ :: Historické foto ::     Aug 27 2007, 21:51 (UTC+0)

Ladomirováokres Svidník: Táto fotografia pochádza zo štyridsiatych rokov 20. storočia a zachytáva obyvateľov obce Ladomirová. Ženy sú oblečené v typických krojoch pre túto oblasť. Tá, ktorá má na hlave šatku, je už vydatá, dve vľavo sú slobodné. Šatky sú v tomto smere spoľahlivý ukazovateľ, ktorým takto dokázal ženy rozlíšiť každý, pokiaľ bolo pekné počasie. Za zlého počasia šatky nosili aj slobodné dievčatá. Muž má už oblečený oblek a deti zasa saká, i keď u tých si môžeme všimnúť, že majú oblečené konopné nohavice z plátna domácej výroby.

Už v časoch prvého slovenského štátu začal byť odev ľahšie dostupný aj pre menej majetné vrstvy. Podľa spomienok pamätníkov sa za kupovaným odevom hrnuli viac muži ako ženy. Možno to bolo dané aj tým, že vo vtedajších rodinách vládol patriarchát a ženy sa skôr len prispôsobovali rozhodnutiam manželov. Muži si najskôr začali kupovať košele, ktoré nosievali najmä v nedeľu. Objaviť sa v nedeľu v košeli, ktorá nebola vyrobená doma, ale kúpená v obchode, bolo určitým znakom, že muž kráča s dobou. Neskôr prišli na rad aj obleky.

Zaujímavo znie spomínanie Ladomirčana - pána Mikuláša Hvozdu. V tom čase boli veľmi rozšírené plechové gombíky, ktoré boli okrem iného aj na uniformách. Mladí slobodní chlapci si takéto gombíky veľmi zháňali, aby ich nosili vo vreckách nohavíc. Tie potom štrngali a znelo to, akoby mali pri sebe peniaze. Vraj to bolo veľmi zaujímavé pre dievčatá.

-sl-





***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu „Zachráňme staré príbehy, aby sme nestratili svoju identitu“, ktorý podporila Stredoeurópska nadácia a spoločnosť Slovnaft, a.s., člen Skupiny MOL.


čitateľov: 3379