login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Ladomirová: Vojak SNP

@ :: Historické foto ::     Aug 26 2007, 09:41 (UTC+0)

Ladomirováokres Svidník: Táto fotografia pochádza z roku 1942 a zachytáva obyvateľa Ladomirovej, pána Jána Hvozdu, neskôr účastníka Slovenského národného povstania. Ján Hvozda narukoval už v roku 1942 do Ružomberku. V roku 1944 ako člen slovenskej armády utiekol s delostreleckým plukom do Banskej Bystrice, aby sa pridal k povstalcom. V pluku slúžil ako šofér.

Uverejnená fotografia teda vznikla ešte pred vypuknutím SNP, pravdepodobne tesne po narukovaní do armády. Je interiérová a štylizovaná, pozadie nie je skutočné, ale tvorila ho pravdepodobne veľká fototapeta. To si môžete všimnúť poľa toho, ako bol vojak z dvoch strán nasvietený – vrhá dva tiene. Tie nepokračujú prirodzene podľa charakteru terénu, ale ohýbajú sa nahor tam, kde začína kolmá stena s veľkou fotografiou v pozadí.


I keď táto fotografia nevznikla priamo na cvičisku alebo bojisku, zachytáva človeka, ktorý sa vzoprel vtedajšiemu pronemeckému klérofašistickému režimu, aby bojoval za oslobodenie svojej krajiny.

Ján Hvozda vojnu šťastne prežil a vrátil sa do Ladomirovej. Žiaľ, i tak bol jeho koniec tragický – zabil ho nemecký granát. Dňa 19. 6. 1945 totiž chlapci v Ladomirovej našli granát a odistili ho. Keď videl s čím sa hrajú, vzal im rýchlo granát z rúk, ale chlapci mu nepovedali, že už nemá poistku. Naopak, sami sa rozbehli ukryť a skôr než to Ján Hvozda zbadal, granát vybuchol. Zomrel vo veku 23 rokov.

-sl-





***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu „Zachráňme staré príbehy, aby sme nestratili svoju identitu“, ktorý podporila Stredoeurópska nadácia a spoločnosť Slovnaft, a.s., člen Skupiny MOL.


čitateľov: 3721