login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Drienovec: Uhorský vojak

@ :: Historické foto ::     Aug 17 2007, 09:30 (UTC+0)

1


2

Drienovec - okres Košice-okolie: Tieto fotografie pochádzajú z konca 19. storočia. Na prvej z nich je odfotografovaný obyvateľ Drienovca, ktorý slúžil ako vojak vtedajšieho Uhorska. Na druhej fotografii je ten istý muž so svojou rodinou.

Koniec 19. storočia bol poznamenaný silnými mocenskými zápasmi nielen na medzinárodnej scéne, ale aj v samotnom Uhorsku. Na tróne sedel uhorský kráľ, český kráľ a rakúsky cisár František Jozef, ale napätie medzi ním a Maďarmi narastalo. Začiatkom roku 1895 nastúpil do funkcie ministerský predseda Dezider Bánfi, ktorý sa snažil upevniť dôveru medzi oboma stranami. Za úlohu si dal aj poštátnenie verejnej správy, ale to spôsobom, ktorý by rešpektoval Maďarov ako jediný štátotvorný národ Uhorska. V roku 1896 dokonca štátna politická moc použila záštitu armády, aby z volieb vyšla víťazne Liberálna strana. To malo za následok, že napríklad na súčasnom území Slovenska sa v dolnokubínskom a breznianskom okrese počas predvolebnej agitácie aj strieľalo, aby sa dosiahla „poslušnosť voličov“. Proti Bánfimu stúpal tlak na jeho odvolanie nielen zo strany panovníka žijúceho vo Viedni, ale aj zo strany všetkých uhorských národov, včítane Rumunov a Srbov. Bánfi nakoniec ustúpil a vo februári 1899 podal demisiu a na jeho miesto nastúpil o niečo zmierlivejší Koloman Séll.

Postavenie armády v tom čase teda nebolo ľahké, bola manipulovaná politickou mocou a svojim velením sa nechala vťahovať do pozícií, ktoré jej aj z hľadiska zákona neprináležali.

V danom čase , konkrétne v rokoch 1884 až 1886 sa v blízkosti Drienovca prevádzkovali uhoľné bane. Vzhľadom na geologické podložie, nízku výnosnosť i nekvalitu uhlia však boli rýchlo zatvorené. Prekvitala však ťažba v miestnom kameňolome v lokalite „Gyútetó“, tiež v kameňolome za Drienoveckými kúpeľmi.


-sl-

Použitá literatúra:

Drienovec – Somodi (2001, OZ Drienovec a jeho okolie)
Kronika Slovenska 1 (Fortuna Print & Adox)











***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu „Zachráňme staré príbehy, aby sme nestratili svoju identitu“, ktorý podporila Stredoeurópska nadácia a spoločnosť Slovnaft, a.s., člen Skupiny MOL.


čitateľov: 3970