login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Pozdišovce: Vojak z I. svetovej vojny

@ :: Historické foto ::     Jul 24 2007, 19:07 (UTC+0)

Pozdišovce: Prvá svetová vojna zasiahla skôr severné územie súčasného východného Slovenska a do obce Pozdišovce i blízkeho okolia sa priamymi bojmi nezapísala. Bolo by však chybou myslieť si, že táto oblasť ostala úplne nepostihnutá. Slovensko v tom čase patrilo Rakúsko-Uhorsku a mladí muži museli rukovať aj zo zemplínskych dedín.


Vojnový konflikt, ktorý začal 28. júla 1914 a skončil 11. novembra 1918, bol vlastne bojom mocností o kolónie, trhy a sféry vplyvu. Nebojovalo sa len v Európe, ale tiež v Afrike a v oceánskej oblasti. Rakúsko-Uhorsko stálo na strane agresora, čiže Nemecka a neskôr sa k nim pridalo aj Turecko a Bulharsko. Na druhej strane bojovali Anglicko, Francúzsko a Rusko, neskôr sa k nim pridalo Taliansko a USA.

Najvýraznejší boj, ktorý znamenal definitívny koniec najstrašnejšej vojny do vtedajších čias, sa odohral 24. októbra 1918 v bitke na Piave v Taliansku, kde Taliani svojim rozhodným protiútokom prinútili rakúsko-uhorské vojsko na bezhlavý útek. Ïalšie pokračovanie malo rýchly spád. Už 28. októbra vznikol prvý samostatný štát Čechov a Slovákov. Dňa 11. novembra rakúsky cisár Karol I. podpísal abdikačnú listinu a Rakúsko-Uhorsko sa definitívne rozpadlo.

Na historickej fotografii je Pozdišovčan Jozef Hreščo (1888 – 1962), ktorý bojoval v Taliansku na strane Rakúsko-Uhorska ako delostrelec. Po vzniku I. ČSR sa stal príslušníkom Československej armády a v hodnosti kaprála bol z vojska do zálohy prepustený v roku 1920.

Slavomír Szabó



* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.

čitateľov: 3782