login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Drienovec: Dedinské divadlo

@ :: Historické foto ::     Jul 21 2007, 12:10 (UTC+0)

Drienovec: Tradičný kultúrny život v obci sa v minulosti riadil predovšetkým podľa cirkevného kalendára. Boli to napríklad náboženské sprievody na Sviatok Božieho tela, alebo oslavy Veľkej noci a Vianoc. Ako vo väčšine dedín však aj tu pôsobilo miestne naivné divadlo, ktoré začalo so svojou činnosťou už v roku 1946 a s menšími prestávkami pretrvalo až do roku 1985.

V čase po februári 1948 boli možnosti verejných osláv náboženských sviatkov obmedzené, takže divadlo a miestny tanečný krúžok hrali v obci prím. Naviac sa tu organizovalo množstvo rôznych iných záujmových a vzdelávacích podujatí ako kurz varenia, pečenia, prípravy studených jedál, pestovateľstva, chovateľstva a podobne. Od roku 1971 mala obec aj svojho profesionálneho osvetového pracovníka.

Divadlo počas svojej existencie však ostávalo blízko naturelu pôvodnej kultúry obyvateľov. Hrali sa tu predovšetkým hry maďarských autorov, ktoré vychádzali z dedinského prostredia. Už v čase jeho vzniku bývali uvedené aspoň dve premiéry ročne.

Uverejnená fotografia pochádza z prelomu štyridsiatych a päťdesiatych rokov 20. storočia. Je na nej zachytená scéna z divadelnej hry Csikós, čiže Koniari.


-sl-

Použitá literatúra:

Drienovec – Somodi (2001, OZ Drienovec a jeho okolie)



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu „Zachráňme staré príbehy, aby sme nestratili svoju identitu“, ktorý podporila Stredoeurópska nadácia a spoločnosť Slovnaft, a.s., člen Skupiny MOL.
čitateľov: 4095