login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Drienovec: Odievanie

@ :: Historické foto ::     Jul 17 2007, 12:00 (UTC+0)

1


2


3


4


5


6

Obec Drienovec sa spôsobom obliekania už v prvej polovici 20. storočia profilovala skôr ako maličké mestečko. Nakoniec, poznáme historickú listinu z roku 1626, kde sa o Drienovci vyslovene píše ako o meste poľnohospodárskeho charakteru. Už v dvadsiatych rokoch 20. storočia tu viedla úzkokoľajová lesná železnica na planinu Miglinc, v 19. storočí tu stáli kúpele a okrem poľnohospodárov tu pôsobilo aj veľa rôznych remeselníkov, typických skôr pre mestské usadlosti. ¼udové kroje sa tu nosievali skôr ako slávnostné oblečenie, aj to len pri určitých príležitostiach ako dožinky.


Prvá fotografia pochádza z tridsiatych rokov 20. storočia a zobrazuje ženy na kurze šitie. Môžeme si všimnúť, že oblečenie má vyslovene meštiansky charakter. S výnimkou jedinej ženy ostatné nemajú ani na hlavách šatky. Vydané ženy by v tom čase na Zemplíne, alebo na Spiši boli okolím vnímané ako nemorálne, pretože dedinská žena po svadbe musela nosiť šatku stále, aby nevystavovala na obdiv svoje vlasy. Drienovec sa však riadil vlastnými pravidlami.

Druhá a tretia fotografia pochádzajú už z päťdesiatych rokov 20. storočia a zobrazujú skôr príležitostný ľudový kroj, ktorý vychádza z maďarskej folkloristiky. Nohavice prekrývala zástera, biele nezdobené ľanové alebo konopné košele mali rozšírené rukávy a nechýbala čierna cesta. Na štvrtej fotografii zo štyridsiatych rokov môžeme vidieť aj ženský kroj. Na týchto fotografiách sú odfotené deti, dospelí sa takto naozaj obliekali už len veľmi zriedka. Muži tu nosili skôr klasické nohavice a košele mestského štýlu, ako môžeme vidieť na posledných dvoch fotografiách, kde sú šuster a kováč.

Slavomír Szabó

Konzultácie poskytlo občianske združenie „Drienovec a okolie“



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu „Zachráňme staré príbehy, aby sme nestratili svoju identitu“, ktorý podporila Stredoeurópska nadácia a spoločnosť Slovnaft, a.s., člen Skupiny MOL.

čitateľov: 3622